Imatge en blanc i negre de "Degustació", l'espectacle que el 1992 va inaugurar Temporada Alta
Imatge en blanc i negre de "Degustació", l'espectacle que el 1992 va inaugurar Temporada Alta

El Temporada Alta ha programat 1.302 espectacles i ha portat més de 620.000 persones a les sales de teatre en vint-i-cinc anys d'història

Actualitzat

ACN, Salt.- Temporada Alta compleix vint-i-cinc anys. A la seva esquena acumula 1.302 espectacles programats, i ha aconseguit dur a les sales de teatre un total de 623.076 persones. Aquell festival nascut amb només quatre representacions de teatre l'any 1992 ja supera el centenar de propostes de diferents disciplines artístiques. L'aposta per combinar els muntatges internacionals amb les arts escèniques pensades i produïdes a Catalunya és un dels segells del festival. Al llarg d'aquest quart de segle, un 35% dels espectacles vistos han estat internacionals, i més de la meitat (un total de 668) han estat estrenes, ja sigui a nivell absolut, estatal o català. Per Girona i Salt, hi han passat companyies de 41 països, i els espectacles coproduïts pel festival han fet gires per 31 països. A més, s'han programat més de 150 espectacles de companyies gironines. El director, Salvador Sunyer, assegura a l'ACN que Temporada Alta ha crescut gràcies a la varietat d'estils, l'aliança d'institucions i empreses, i la confiança dels espectadors.

El Festival Temporada Alta va aixecar el teló fa vint-i-cinc anys amb l'espectacle "Degustació", del Talleret de Salt, sobre el món de la cuina. Aquell any, el festival va programar quatre propostes. La idea de Salvador Sunyer, Quim Masó i Josep Domènech (Bitó Produccions) era portar algunes companyies de teatre en un mes, el setembre, en què no hi havia activitat cultural programada a la ciutat. "Ni de lluny teníem la pretensió d'arribar fins on hem arribat", reconeix Sunyer. En aquest quart de segle, aquell petit festival ha agafat volada i s'ha situat entre les cites culturals de referència a escala europea. Actualment s'arriba a la xifra de cent espectacles i s'hi pot veure teatre, dansa, circ, música o cinema d'estils i gèneres molt diversos. En vint-i-cinc anys hi ha hagut 623.076 espectadors, gairebé 111.000 persones han assistit a les activitats complementàries que es fan des del 2003, s'han programat 1.302 propostes i s'han portat espectacles de qauranta-un països. En total, el festival ha produït o coproduït 291 muntatges. I tot plegat mantenint ocupacions per sobre del 90% des de fa més de quinze anys. I estenent el nombre de seus, ja que, actualment, hi ha onze municipis que acullen espectacles del festival.

Les claus de l'èxit

Al llarg d'aquests vint-i-cinc anys, el festival ha anat consolidant una personalitat pròpia. La història de Temporada Alta també s'explica sempre lligada a un públic fidel que ha fet confiança a la programació, que, any a any, anava incorporant més noms i més propostes internacionals. "És un error creure que has de programar el que vol el públic. El que has de fer és ajudar el públic a fer cada cop un pas més i tornar-se cada vegada més sofisticat i de mirada més àmplia", afirma el director del festival. Sense anar més lluny, aquest 2016 es podran veure una trentena d'espectacles internacionals representats en llengües com el francès, l'alemany o el lituà. Sunyer està segur que, si això ho haguessin fet quinze anys enrere, "no hauria vingut ningú".

Un dels objectius de futur del festival és aconseguir que aquestes creacions tinguin recorregut fora de Catalunya. Per ajudar a aconseguir-ho s'ha consolidat la setmana dels programadors, que porta més d'un centenar de professionals internacionals a conèixer les creacions d'arrel catalana que es presenten a Temporada Alta. Acostar la cultura a públics que normalment no anirien al teatre o que no tenen diners per comprar una entrada és un altre dels objectius del festival. En els darrers anys s'han iniciat algunes experiències en aquest sentit i el festival vol continuar aprofundint en aquesta línia. "No es tracta de fer caritat, sinó de permetre a aquests públics obrir una petita finestra a un altre món", ha reflexionat Sunyer, que critica que la cultura no té la importància que hauria de tenir, i que, especialment des dels estaments polítics, se la tracta com una qüestió "supèrflua i elitista".

Anar al contingut