Imatge de "Golem", espectacle estrenat al Temporada Alta de l'edició del 2017 (ACN)
Imatge de "Golem", espectacle estrenat al Temporada Alta de l'edició del 2017 (ACN)
Girona

El Temporada Alta fa balanç amb l'amenaça imminent de l'IVA de Montoro

Els responsables del festival d'arts escèniques de Salt i Girona diuen que l'edició "més difícil" ha estat un èxit, i intenten evitar l'aval d'1,4 milions d'euros que els reclama Hisenda

RedaccióActualitzat

La viabilitat del festival Temporada Alta d'arts escèniques, que s'ha celebrat com cada any a Salt i a Girona, està pendent d'un recurs sobre el pagament d'1,4 milions d'euros que li reclama Hisenda en concepte d'IVA aplicat a subvencions.

El director del festival, Salvador Sunyer, ha explicat aquest divendres que "tot s'aguanta per un fil" ja que l'empresa productora, Bitó, no només no té aquests diners, sinó que ni tan sols pot aconseguir avals per aquesta quantitat, que és la condició indispensable per poder acudir als tribunals.

 

Segons Sunyer, la primera via per mantenir el festival actiu és la de reclamar la concessió d'una exempció de l'aval argumentada en el fet que "no es tracta d'un frau, sinó que han canviat d'interpretació" pel que fa a la tributació de les subvencions.

Ni una pega en 25 anys

El responsable del Temporada Alta ha relatat que "tota la vida" s'havia considerat que les ajudes de l'administració a la cultura estaven exemptes de l'IVA i que només calia justificar que tots els diners rebuts s'invertien:

"Així s'ha fet sempre amb ajuntaments, Generalitat, Diputació, Ministeris i Comunitat Europea. No hi ha hagut ni una sola pega en 25 anys".

La data màxima per recórrer és el pròxim 5 de gener i l'única opció de Bitó per fer-ho és obtenir aquesta exempció de l'aval, la petició de la qual es tramitarà la setmana que ve. I si no n'hi ha, ho hauria d'afrontar alguna fundació, i per a això es mantenen converses actualment.

De moment, la productora treballa en la planificació de la pròxima edició del festival i el seu director està convençut que tiraran "endavant".

 

Participar-hi sense cobrar, descartat

Sunyer ha assegurat que, davant aquesta situació sobre el pagament de l'IVA, alguns artistes s'havien ofert a venir el 2018 sense cobrar, opció que ha descartat. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ha acompanyat Sunyer en la presentació del balanç del festival, ha criticat durament la reclamació de l'IVA:

"Gravar la cultura amb aquest IVA grava directament els fonaments del país i les llibertats de les persones".

Notícia relacionada: Teatres, museus i entitats, en perill per la reclamació de l'IVA de les subvencions

 

 

L'edició més difícil

Quant al balanç de l'edició que s'acaba de clausurar, Salvador Sunyer ha admès que ha estat "la més difícil" a causa de la situació política a Catalunya. Ha confirmat que es va tornar els diners de les entrades adquirides de forma anticipada a qui ho va sol·licitar, perquè alguns dels espectacles van coincidir amb mobilitzacions polítiques.

A més, un muntatge es va suspendre perquè s'havia de fer un dia en què hi va haver una jornada de vaga. De tota manera, l'ocupació del festival ha estat d'un 90,5%, xifra qualificada d'èxit. L'any passat es va superar el 96%.

La política, en tot cas, no ha afectat la venda de localitats, encara que s'ha reduït l'anticipada i ha augmentat la d'última hora. En total, al Temporada s'hi han programat 94 espectacles, dels quals 48 eren estrenes.

Els espectadors han augmentat, tot i la reducció de l'ocupació: han passat de 47.731 a 52.753. El 73% eren de la província de Girona, però en el total hi havia gent de 28 nacionalitats diferents.

 

Anar al contingut