Imatge de l'edifici del Tribunal Constitucional
Imatge de l'edifici del Tribunal Constitucional

El TC torna a exigir al govern espanyol que la Generalitat gestioni el 0,7% de l'IRPF

A pesar de la sentència, el govern espanyol ha dit que no preveu canviar com s'assignen aquests fons, i Munté suggereix que és un "acte de desobediència"

redaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a donar la raó a la Generalitat sobre la seva competència per gestionar les subvencions dels fons socials provinents del 0,7% de l'IRPF. L'alt tribunal va estimar aquest dilluns un recurs del govern contra la distribució que l'executiu espanyol fa dels diners procedents de l'assignació tributària.

El Constitucional adverteix que ja s'ha pronunciat una desena de vegades en contra d'aquesta pràctica i exigeix al govern de Rajoy que la modifiqui perquè la lleialtat institucional, diu, obliga totes les parts. La Generalitat havia interposat el recurs per invasió de competències contra el reial decret que estableix les bases reguladores de les subvencions estatals destinades a programes d'interès general, i que el govern espanyol va fer per intentar mantenir un sistema centralitzat de gestió d'aquests fons. 

El govern espanyol no ho vol canviar

Aquest mateix dilluns, i just abans que es conegués la sentència del TC, el secretari d'estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, va dir a Barcelona que el seu govern no preveu canviar la manera com s'assignen els fons socials del 0,7% de l'IRPF.

El govern va contestar també aquest dilluns mateix mitjançant la consellera portaveu, Neus Munté. Munté va dir que la Generalitat continuarà insistint perquè se li reconegui la gestió d'aquest 0,7% que els contribuents catalans decideixen destinar a finalitats socials, i va ironitzar sobre el que havia dit Garcés:

"Entenc que les paraules del secretari d'estat no les podem interpretar com un acte de desobediència."

 

Anar al contingut