Una dona és atesa en una consulta ginecològica.
Una dona és atesa en una consulta ginecològica.
Madrid

El TC rebutja suspendre l'aplicació de la llei de l'avortament mentre en debat la constitucionalitat

El ple del Tribunal Constitucional ha rebutjat suspendre l'aplicació de la nova llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l'embaràs, tal com demanava el Partit Popular, de manera que la norma seguirà en vigor mentre els magistrats resolguin sobre els recursos d'inconstitucionalitat presentats contra diversos dels seus preceptes. El Constitucional ha estudiat aquesta qüestió després de rebre les al·legacions al respecte del Congrés, el Senat i el Govern, i quan la norma compleix els primers deu dies de vigència. La resolució ha rebut quatre vots particulars.

Actualitzat
El 30 de juny el TC va admetre a tràmit els recursos interposats contra la llei pel govern de Navarra i el Partit Popular i va donar un termini de tres dies hàbils a les parts per presentar al·legacions sobre una possible suspensió de l'entrada en vigor de la norma, que estava prevista per al 5 de juliol.

Durant aquest termini, la mesa del Congrés va enviar una "resposta automàtica" declinant la possibilitat de presentar al·legacions, mentre que l'Advocacia de l'Estat, de part del govern, va cursar un escrit en què argumentava que el Constitucional no té competències per suspendre l'entrada en vigor d'una norma que ha aprovat el Congrés.

En el mateix sentit es va pronunciar la portaveu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Gabriela Bravo, que va assegurar que l'admissió a tràmit d'un recurs d'inconstitucionalitat "no té efectes suspensius", i per això, segons ella, "el normal" és que es complís la llei, que ja està en vigor.

La nova llei que va entrar en vigor el 5 de juliol, coincidint amb el 25è aniversari de la llei de despenalització de l'avortament en determinats supòsits, liberalitza l'avortament fins a la setmana 14 de gestació, estableix un comitè clínic per avaluar els avortaments per problemes en el fetus a partir de la setmana 22 i permet que les menors de 16 i 17 anys puguin avortar sense consentiment patern.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut