Vandellòs II en una imatge d'arxiu
Vandellòs II en una imatge d'arxiu
Tivissa

El TC desestima la suspensió de l'impost nuclear català i els alcaldes de les àrees nuclears ho celebren

Els alcaldes de les àrees nuclears diuen que és un primer pas perquè la taxa catalana, que inclou fons per al territori, entri en vigor

RedaccióActualitzat

Els alcaldes de les àrees nuclears celebren que el Tribunal Constitucional hagi desestimat la suspensió de l'impost nuclear català proposada pel govern espanyol. El TC no accepta els arguments exposats per l'executiu de Mariano Rajoy, que considerava que la taxa catalana és incompatible amb l'impost estatal sobre la producció de combustible nuclear i residus radioactius.

El tribunal, però, encara no s'ha pronunciat sobre la seva constitucionalitat. En aquest sentit, l'alcalde de Tivissa i membre de l'Associació de Municipis d'Àrees Nuclears, Jordi Jardí, s'ha mostrat prudent:

"Hem de ser cautelosos. La resolució del TC no entra en el fons de l'impost, sinó senzillament és una qüestió merament de forma, però és un primer pas. Aquest no és un impost que ens haguem inventat des de Catalunya, és un impost que s'està aplicant en altres indrets del territori espanyol i, per tant, crec que seria un greuge comparatiu que no es permeti al nostre país el que es fa en altres indrets."

Els municipis de les àrees nuclears de Vandellòs i Ascó es beneficiarien d'aquest impost, que podria aportar uns ingressos superiors als 40 milions d'euros anuals a les arques de la Generalitat, un 10% s'hauria de destinar als municipis nuclears.

L'impost va quedar suspès de manera cautelar al juliol. A banda del recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol, també hi han presentat recurs les elèctriques propietàries de les tres centrals catalanes.

Anar al contingut