Madrid

El TC declara inconstitucional el gruix d'"estructures d'estat" impulsades pel govern

El Tribunal Constitucional anul·la el pla director de l'Agència Tributària catalana, el pla director de sectors estratègics i el catàleg d'infraestructures entre altres, en una decisió presa per unanimitat

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha fet pública aquest dijous la sentència que tomba bona part de les anomenades "estructures d'estat" catalanes, sobretot, l'Agència Tributària, que volia impulsar la Generalitat amb la llei 3/2015 d'acompanyament de pressupostos, coneguda com a "llei de mesures fiscals, financeres i administratives", pactada entre els grups de CDC i ERC.

En concret, el TC ha acordat, per unanimitat, declarar inconstitucionals, perquè considera que envaeixen competències exclusives de l'administració central de l'estat:

  1. La creació de l'Agència Tributària catalana, en concret, el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya
  2. L'elaboració d'un catàleg d'infraestructures estratègiques i d'una comissió interdepartamental que en garanteixi el funcionament
  3. L'elaboració d'un pla director d'energia, de telecomunicacions, de sistemes d'informació i de transport ferroviari, perquè considera que envaeix competències relatives a la competència i la regulació
  4. La prohibició de grans centres comercials en ports públics
  5. L'ampliació de competències del servei meteorològic català en l'àmbit de la navegació aèria

En el cas de l'Agència Tributària, el Tribunal Constitucional ja havia anul·lat fa més de mig any la norma que preveia la contractació de funcionaris per fer-la funcionar. Llavors, el govern va afirmar que continuaria amb els seus plans a pesar de l'oposició del TC.

Permesa l'Agència de Protecció Social

La mesura, que és un veto directe a la intenció del govern de bastir una sèrie d'organismes i mecanismes per preparar el camí cap a la futura independència de Catalunya, fa cas al gruix del recurs que va presentar en el seu moment el govern de Mariano Rajoy i que ja va suposar llavors la suspensió cautelar de la creació de l'Agència Tributària catalana.

El TC, però, ha decidit no oposar-se a la creació d'una Agència catalana de Protecció Social i l'elaboració d'un inventari del patrimoni de les administracions públiques a Catalunya. De tota manera, el tribunal ha posat límits al procés de creació d'aquesta agència i d'aquest inventari. Els límits són a la Constitució: per exemple, en el cas de l'Agència de Protecció Social, alerten que no pot trepitjar competències de la Seguretat Social, en una sentència interpretativa que marca com s'ha de portar a terme el text aprovat pel Parlament de Catalunya.

Una decisió "abstracta" i "objectiva"

En un esforç perquè s'interpreti la decisió com a purament jurídica i no política, el tribunal precisa que la resolució s'ha pres de manera "abstracta" i "objectiva", sense tenir en compte "les intencions del legislador, la seva estratègia política i el seu últim propòsit".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut