Madrid

El TC aprova per unanimitat anul·lar la declaració independentista

És la sentència més ràpida de la història d'aquesta institució

RedaccióActualitzat

Tal com s'esperava, el Tribunal Constitucional ha acordat anul·lar la resolució independentista del Parlament. El tribunal ha reprès aquest matí el debat sobre el recurs presentat pel govern espanyol contra la resolució, un debat que va iniciar aquest dimarts. Els magistrats han votat per unanimitat tombar la resolució, tal com ja havien acordat aquest dimarts.

 Entre els arguments dels magistrats hi ha el fet que que la sobirania només recau en el poble espanyol i la seva unitat. Al text també s'hi assegura que el Parlament català no té poder constituent ni pot atorgar-se la potestat de vulnerar l'ordre constitucional justament perquè la seva autoritat emana de la mateixa Constitució. Finalment, el tribunal apunta que el camí és la reforma de la Constitució que, diu, no és una llei immutable ni perpètua


La sentència, poc interpretativa i molt jurídica,  recorda als càrrecs públics catalans que han de complir la llei, però no els fa cap advertiment directe de desobediència, tal com demanava l'Estat

La sentència més ràpida

El Constitucional ha resolt el recurs en un temps rècord. És la sentència més ràpida de la història d'aquesta institució, i ho fan amb aquesta urgència, asseguren, per la transcendència del tema i per evitar la campanya electoral.

El ponent que ha elaborat el text és el magistrat i exdiputat del PP Andrés Ollero. Abans de donar-se a conèixer, des de l'alt tribunal ja s'apuntava que seria una sentència clara i contundent, amb l'objectiu de marcar doctrina per tallar de soca-rel qualsevol pretensió independentista. 

El recurs del govern espanyol ja va tenir un format excepcional, amb una notificació personal als membres de la mesa del Parlament i del govern en funcions, entre ells Artur Mas i Carme Forcadell, i els va advertir del seu deure de respectar i fer respectar la suspensió, sota l'avís d'incórrer en responsabilitats penals. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut