Madrid

El TC admet a tràmit la petició de La Moncloa contra la comissió del procés constituent

Ara, el tribunal, amb la reforma de la llei, podria fer algun tipus d'advertència a la presidenta del Parlament i als membres de la comissió

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la petició del govern espanyol per estudiar si el Parlament de Catalunya va cometre un delicte de desobediència en crear la comissió d'estudi del procés constituent. L'executiu espanyol sol·licitava la tramitació d'aquest incident d'execució per desobediència en considerar que la comissió vulnera la suspensió de la declaració d'inici del procés del 9 de novembre passat.

Ara, el tribunal, amb la reforma de la llei, podria fer algun tipus d'advertència a la presidenta del Parlament i als membres de la comissió.

Petició contra l'admissió a tràmit de les tres ponències

Per la seva banda, el PSC ha demanat aquest matí a la Mesa del Parlament que reconsideri l'admissió a tràmit de les tres ponències conjuntes de les anomenades lleis de desconnexió.

Ciutadans i el PP ja han anunciat que en les pròximes hores també demanaran la reconsideració d'aquesta decisió presa dimarts per la Mesa del Parlament. Això comporta, de fet, el bloqueig de l'admissió a tràmit d'aquestes ponències impulsades per Junts pel Sí i la CUP fins que la Mesa no es pronunciï.

Rovira: "La decisió no paralitza res"

La portaveu de Junts pel Sí al Parlament, Marta Rovira, ha assegurat que cap decisió del Constitucional frenarà la celebració de la comissió d'estudi del Procés Constituent i que la decisió d'aquest dijous "no paralitza res".

"Un tribunal no pot suspendre que uns diputats que hem estat elegits per debatre fem precisament això, debatre i arribar a conclusions. Això és el que farem i no ho pot impedir cap tribunal."

En declaracions als mitjans des del Parlament, Rovira ha alertat que, si finalment l'Alt Tribunal anul·la la comissió, seria "un fet gravíssim perquè estaria prohibint la democràcia".

La portaveu de JxSí ha recalcat que el seu grup "seguirà endavant" i "continuarà" amb els treballs de la comissió, que creu que s'han d'abordar amb les "portes obertes i amb transparència", malgrat les resolucions del Constitucional. La propera sessió de la comissió està convocada per dimarts vinent a les quatre de la tarda i l'admissió a tràmit del Constitucional no farà canviar els plans de JxSí. "Dimarts tenim ganes de posar-nos a treballar i debatre quin ha de ser el pla de treball", ha apuntat Rovira.

Dante diu que el TC "no pot tombar" que el debat vagi al Parlament

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Albano Dante Fachin, ha opinat que el Constitucional "no pot tombar" que el debat que hi ha a la societat catalana es traslladi al Parlament a través de la comissió d'estudi del procés constituent. En declaracions a Catalunya Ràdio, Dante ha defensat que la comissió és un "espai per debatre" i perquè els debats de la societat "es puguin traslladar en seu parlamentària".

En aquest sentit, ha assenyalat que els tres grups que participen a la comissió -el seu, JxSí i la CUP- la defensaran perquè és un instrument "útil". El portaveu adjunt de CSQEP considera que "políticament és difícil explicar" davant la resta dels ciutadans espanyols que els diputats catalans no puguin parlar i debatre al Parlament.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut