El "TBO" compleix un segle

Pere GaviriaActualitzat

Al març farà 100 anys que es va publicar el primer número del "TBO", la popular revista il·lustrada que va donar nom a tots els tebeos. Per commemorar-ho, un llibre recull la història d'una publicació per la qual van passar els grans noms del còmic català del segle XX. Fem un recorregut per un segle del "TBO" amb l'autor del llibre, un dels dibuixants històrics i el gran col·leccionista de la revista.

El "TBO" va veure la llum el març de 1917. Costava 5 cèntims de pesseta i, des de l'inici, es va plantejar com una revista d'humor infantil, destinada a entretenir la mainada, sense missatges amb càrrega moral com els de les publicacions que hi havia hagut fins aleshores per als més petits.

 

Va ser, però, a partir del número 10, quan va canviar de disseny, de logotip i de propietari. Passava a mans de Joaquim Buigas, que introduiria la il·lustració en els textos, el gran tret distintiu de la revista.

Antoni Guiral, especialista en còmics i tebeos, ha escrit el llibre commemoratiu "100 anys de TBO, la revista que dio nombre a los tebeos", publicat per Edicions B, hereva del fons editorial de la revista. Ha comptat amb la col·laboració de Lluís Giralt, el gran col·leccionista de la publicació a Catalunya, que ha fet tot el buidat de vinyetes i dibuixants.

El "TBO" va adquirir una enorme popularitat abans de la Guerra Civil Espanyola. Fins i tot es va popularitzar una cançó que hi feina referència:

Als anys de la postguerra, la revista era una forma d'evasió per a moltes famílies, tot i que el moment més àlgid va ser als anys 50 i 60, quan es va arribar a una tirada de 350.000 exemplars.

Als anys 70 va aparèixer la competència d'un altre gegant del còmic, l'editorial Bruguera. El "TBO" va començar a perdre pistonada i, el 1983, els seus competidors l'acaben comprant i desapareix.

 

Els grans noms del còmic

Durant les dècades que es va publicar, hi van passar els millors dibuixants de cada època. Noms tan rellevants com Bernet Toledano, Josep Coll, Raf, Benejam o, en l'última etapa, "Tha" o Paco Mir.

Un dels autors més prolífics i amb una etapa més llarga de feina a la publicació que va durar fins a la desaparició del "TBO" és Josep Maria Blanco. Amb 90 anys, encara té el traç molt ferm i recorda perfectament com funcionava la publicació. Cada setmana entregava puntualment els seus originals a l'editor que els anava publicant gradualment. Com altres dibuixants de l'època, ell va saber crear un estil que el feia reconeixible, fins i tot sense veure la firma de les seves creacions.

 

A les pàgines del "TBO" es van fer populars sèries tan conegudes com "La família Ulisses" o els "Invents del TBO", que, fins i tot, han acabat formant part del llenguatge col·loquial per descriure idees estrafolàries.

El centenari del naixement de la publicació pot servir per recuperar la magnífica obra artística que tots aquells creadors de còmic van aportar a través del "TBO".

D'on ve el nom?

La secretària de la redacció del "TBO", Rosa Segura, va descobrir que el títol hauria sortit d'un dels col·laboradors de l'impressor barceloní Artur Suárez, que el va treure a la llum. Era l'escriptor i aficionat al teatre Joaquim Arqués, a qui se li hauria acudit arran d'una revista lírica de l'any 1909 anomenada T.B.O.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut