Una dona passeja amb burca pel carrer. (Foto: ACN)
Una dona passeja amb burca pel carrer. (Foto: ACN)
Madrid

El Suprem revoca la prohibició del burca a les dependències municipals de Lleida

L'alt tribunal considera que l'ús de peces que cobreixen la cara no pertorba la seguretat ciutadana i que la mesura no serveix per protegir la igualtat de la dona. A més, creu que "la prohibició del vel integral constitueix una limitació de l'exercici de la llibertat religiosa". Lleida va incloure la mesura en la seva ordenança.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem ha anul·lat l'ordenança de l'Ajuntament de Lleida que prohibia el vel islàmic i altres peces que cobreixen la cara, com el burca, als seus edificis municipals, ja que considera que el seu ús no pertorba la seguretat ciutadana i la mesura no serveix per protegir la igualtat de la dona. A més, el Suprem, que, d'aquesta manera, ha estimat el recurs que va presentar l'associació islàmica Watani, creu que "la prohibició del vel integral constitueix una limitació de l'exercici de la llibertat religiosa".

L'alt tribunal revoca així la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el 2011 va avalar l'ordenança municipal de l'Ajuntament de Lleida, on es va acordar la prohibició del burca i el nicab, així com altres peces que cobreixen la cara en edificis municipals de Lleida.

L'Ajuntament de Lleida va ser la primera ciutat espanyola que va aprovar de manera definitiva la prohibició del vel islàmic l'octubre del 2010. Al desembre del mateix any, la norma va entrar en vigor, però va quedar suspesa cautelarment, arran del recurs de Watani, que entén que vulnera els drets fonamentals de les dones musulmanes.

Segons l'advocat de l'entitat musulmana, aquesta és la primera sentència que reconeix la incapacitat d'un ajuntament per prohibir el vel integral. Una sentència que és ferma, administrativament, i només es pot recórrer al Constitucional en cas que l'ajuntament hi veiés alguna infracció de la Constitució.

No obstant, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ja ha afirmat que acataran la decisió del Suprem. Ara bé, ha manifestat que no comparteix la sentència "perquè en el fons el previst en l'ordenança tenia com a finalitat vetllar per la igualtat home-dona, per la no discriminació de la dona en l'espai públic, que és on podem regular, i en definitiva, que no prohibia una peça que és clarament discriminatòria al marge de qualsevol consideració religiosa".
Anar al contingut