Madrid

El Suprem revisa avui les penes als islamistes que volien atemptar al metro de Barcelona

El Tribunal Suprem estudiarà avui els recursos contra la sentència condemnatòria dels onze presumptes terroristes islamistes que volien atemptar al metro de Barcelona i que van ser detinguts al gener del 2008 a la capital catalana. L'Audiència Nacional els va condemnar ara fa un any a penes d'entre 8 i 14 anys de presó per integració en organització terrorista i, a dos dels processats, també per tinença d'explosius. La sentència es va basar en les declaracions d'un testimoni protegit, la troballa d'una petita quantitat d'explosius i un vídeo de reivindicació fet al Pakistan. El tribunal va considerar provat que els acusats van anar radicalitzant la seva ideologia i, després de posar-se en contacte amb un líder talibà, van decidir preparar un atemptat que "provoqués moltes víctimes" a la ciutat.

Actualitzat
Els recursos que s'estudiaran són els de la fiscalia i de les defenses de dos dels onze condemnats. El principal acusat és Mahroof Ahmed Mirza, condemnat a 10 anys i 6 mesos de presó com a dirigent del grup, encara que la pena més gran va correspondre a Qadeer Malik, que va sumar els 8 anys i mig per integració en organització terrorista i 6 anys més per tinença d'explosius.

El tribunal va condemnar els processats en considerar demostrat que es reunien a la mesquita Tariq Bin Ziyad, de Barcelona, per preparar un gran atemptat. Un de les proves va ser una bossa d'escombraries que contenia dos paquets buits de piles, una capsa buida de guants de làtex, unes alicates, un pot de plàstic, vuit preses d'alimentació d'ordinador, un rellotge, un temporitzador, una targeta de telèfon i cables, material que van vincular als 18 grams de nitrocel·lulosa que hi havia a la mesquita. També va considerar provat que volien atemptar al metro, tot i que no tenia un pla "prou concret i elaborat" com per definir el dia i el lloc de l'acció.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut