Madrid

El Suprem rebutja anul·lar la impugnació del govern espanyol al 9-N

La Sala Tercera ha rebutjat la petició de la Generalitat perquè anul·lés el recurs que el Consell de Ministres va presentar davant del Tribunal Constitucional contra el procés participatiu de diumenge

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha decidit no anul·lar el recurs del govern espanyol davant del Tribunal Constitucional contra la convocatòria de la Generalitat del nou 9-N. El tribunal tenia sobre la taula la petició del govern català perquè se suspengués la demanda de l'executiu de Mariano Rajoy però no ha prosperat.

La Generalitat sustentava la seva sol·licitud en el fet que el govern espanyol vulnera drets i llibertats dels catalans, entre ells el dret a la llibertat d'expressió, el dret de participació i a la pròpia ideologia. Així ho va explicar ahir el president Mas, en un discurs on va assegurar que es manté ferm en la convocatòria perquè els catalans puguin votar "en legítima defensa".

La Sala Tercera del Tribunal Suprem s'ha reunit aquest dijous i ha decidit no suspendre cautelarment l'acord del Consell de Ministres del passat 31 d'octubre pel qual el govern espanyol va impugnar el procés participatiu del 9-N.

De fet, diversos juristes i magistrats ja havien alertat que difícilment s'acceptaria la demanda de la Generalitat. Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, havia qualificat d'"exòtic" el recurs del govern davant del Suprem.

L'altre front: el paper de la fiscalia i la policia el 9-N

L'altra qüestió important de cara al procés participatiu de diumenge és saber què farà la fiscalia i quin ha de ser el paper de la policia.

La fiscalia actuarà si considera que hi ha delicte, però el que no queda clar és què entén com a delicte en aquest cas. Només n'hi haurà si la Generalitat continua liderant el procés participatiu, però la cosa canvia si és la societat civil qui agafa les regnes del procés. Segons el ministre de Justícia, la providència del Constitucional afecta només la Generalitat.

Des dels sindicats dels Mossos d'Esquadra, es demana a la Conselleria d'Interior que es donin ordres clares sobre quin paper han de tenir diumenge. Afirmen que hi ha confusió, perquè no s'ha concretat quina ha de ser la seva funció el 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut