Madrid

El Suprem rebaixa les penes a 37 dels condemnats pel "cas Ekin"

El Tribunal Suprem ha rebaixat les penes a 37 dels 47 condemnats per l'Audiència Nacional per pertànyer a Orain, Kas i Ekin, organitzacions que el tribunal va assegurar que estaven vinculades amb ETA. Les reduccions s'expliquen perquè el Supem els acusa de col·laboració amb banda terrorista i no pas per integració a ETA. D'altra banda, l'Audiència Nacional ha prorrogat les condemnes a cinc dirigents de Batasuna empresonats des de la seva detenció el 2007 i que estan pendents de judici pel cas de finançament d'ETA a través de les herriko tabernes.

Actualitzat
Es tracta de Joseba Permach, Joseba Alvarez, Rufino Etxeberria, Karmelo Landa i Juan Cruz Aldasoro. L'Audiència els manté empresonats perquè considera que hi ha risc de fuga davant la proximitat del judici. S'enfronten a penes de deu a catorze anys de presó per integració a ETA.

La sala sosté que "existeixen indicis" que les activitats dels processats estaven molt "allunyades" de reunions amb caràcter pacífic. Més aviat se situaven en plena integració en la banda criminal. El judici està previst que es faci després de l'estiu i afecta 41 processats, entre els quals hi ha el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi.

També en crònica judicial, el Tribunal Suprem ha rebaixat les penes a 37 dels 47 condemnats per l'Audiència Nacional en l'anomenat sumari 18/98. Els principals processats han tingut rebaixes d'una mitjana de cinc anys. Un dels arguments que justifica aquesta rebaixa és que el Suprem ha anul·lat la condició de dirigents d'organització terrorista. A més, aquest tribunal creu que la majoria dels processats han de ser condemnats per col·laboració amb banda terrorista i no, com va dictar l'Audiència Nacional, per integració a ETA.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut