Iñaki Urdangarin
Iñaki Urdangarin
Madrid

El Suprem rebaixa en 5 mesos la presó per a Urdangarin i la deixa en 5 anys i 10 mesos

Urdangarin, Torres i Matas, citats aquest dimecres al matí a l'Audiència de Palma per rebre l'ordre de presó

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem rebaixa en cinc mesos la condemna a presó per a Iñaki Undargarin pel cas Nóos. El tribunal, doncs, el condemna a 5 anys i 10 mesos de presó pels delictes de malversació, prevaricació, frau, dos delictes fiscals i tràfic d'influències.

Se l'absol del delicte de falsedat en document públic comès per un funcionari, ja que la sala entén que no està provada la seva intervenció. És per això que li rebaixa lleugerament la pena.

Amb la decisió del Suprem, la sentència passa a ser ferma i Urdangarin queda a un pas de la presó. Ara, el marit de la infanta Cristina pot presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, que li podria servir per evitar-hi l'entrada, de moment.

El Constitucional té tradicionalment en compte el límit d'entre 5 i 6 anys de presó per decidir si suspèn o no l'execució de les condemnes mentre resol sobre el recurs.

En tot cas, és l'Audiència de Palma qui ha de decidir si en demana l'ingrés, i ja ha citat per a aquest dimecres al matí Urdangarin, Diego Torres i Jaume Matas, per entregar-los l'ordre de presó.

Notícia relacionada: Qui és qui al cas Nóos

 

Tres anys menys per a Torres i es manté la condemna a Matas

Al soci d'Urdangarin, Diego Torres, el Suprem li rebaixa en tres anys la condemna, que queda en 5 anys i 8 mesos de presó. En el seu cas l'absolen de tràfic d'influències, blanqueig i falsedat i el condemnen per malversació, prevaricació i frau a l'Administració.

A Jaume Matas, el Suprem li mantené la pena en 3 anys i 8 mesos de presó.

 

 

El Suprem ratifica que la infanta Cristina es va lucrar de la malversació i frau però no del delicte fiscal. D'aquesta manera redueix considerablement la multa per responsabilitat civil, en 128.000 euros, i haurà de pagar 136.950 euros.

El tribunal es pronuncia igual per a Ana María Tejeiro, dona de Torres, ja que ambudes estan considerades de la mateixa manera en aquest procediment. Tejeiro ha estat condemnada a una multa de 172.550 euros i se li anul·len els 172.384 euros imposats per l'Audiència de Palma per responsabilitat civil a títul lucratiu per delicte fiscal.

 

 

La Casa del Rei ha expressat el seu "respecte absolut" a la independència judicial després de la sentència del Suprem, segons han indicat fonts del palau de La Zarzuela.

Amb aquesta decisió, el Suprem no fa cas a la petició de la fiscalia, que demanava que s'augmentés les penes al gendre del rei, Torres i Matas. La resolució haurà trigat més de dos mesos des que el 21 de març es va celebrar la vista dels recursos de cassació.

 

 

El tribunal va absoldre la infanta Cristina

El febrer de l'any passat, Urdangarin va ser condemnat a 6 anys i 3 mesos de presó. El seu exsoci, Diego Torres, a 8 anys i 6 mesos. I l'expresident balear, Jaume Matas, a 3 anys i 8 mesos. En el recurs al Suprem, la fiscalia va demanar per a tots tres incrementar-los la pena, a 10, 12 i 4 anys i 8 mesos, respectivament.

Urdangarin sortia de l'Audiència, aparentment, satisfet perquè s'havia rebaixat, considerablement, la petició de la fiscalia, que a les conclusions del judici havia confirmat la petició de 19 anys de presó per al cunyat del rei.

 

 

El cunyat del rei va ser condemnat a Palma pels delictes de prevaricació, frau a l'administració, tràfic d'influències i delicte fiscal. Es lliurava de dos delictes més, el de malversació i diverses falsedats en document públic i mercantil.

Al Suprem, la fiscalia va demanar augmentar fins a 10 anys la presó per a Urdangarín. Al seu recurs de cassació va argumentar que havia comès també malversació i diverses falsedats en document públic i mercantil. I que sense ell i Diego Torres, no hi hagués hagut cas de corrupció.

Per això, també per a Torres la fiscalia va demanar augmentar a 12 anys la presó. I per a l'expresident de les Illes, Jaume Matas, la va augmentar dels 3 anys de condemna a 4 anys i 8 mesos.

El tribunal va absoldre la infanta Cristina, però la va considerar responsable civil a títol lucratiu, i li va imposar una multa de 265.088 euros.

 

Tot i la sentència, no es va prendre cap mesura cautelar contra Iñaki Urdangarín, ni es va fer efectiva la pena de presó. Per això, ha pogut continuar vivint a Ginebra, a la casa familiar de la infanta, amb compareixences el primer dia de cada mes a l'ambaixada espanyola.

En total, l'Audiència de Palma va condemnar 7 dels 18 acusats del cas Nóos per delictes fiscals, de prevaricació, malversació, frau i tràfic d'influències.

Notícia relacionada: Urdangarin es va treure en 2 cursos una doble titulació de 5 anys a ESADE

 
ARXIVAT A:
CorrupcióDelictes econòmicsJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut