Madrid

El Suprem prorroga 30 dies més les deliberacions sobre si Jarrai és una organització terrorista

El Tribunal Suprem (TS) ha prorrogat un mes el termini per dictar sentència sobre si Jarrai, Haika i Segi són organitzacions terroristes o simples associacions il·lícites tal com ho va considerar l'Audiència Nacional. El TS així ho ha decidit per "la gran complexitat" del tema.

Actualitzat

La sala penal del TS indica en un acte que els seus membres no han acabat de deliberar sobre si Jarrai, Haika i Segi són o no organitzacions terroristes, i considera que no sembla probable que ho puguin fer en el termini de deu dies amb què comptaven fins ara, que finalitzava el pròxim 30 de novembre.

L'acte addueix la complexitat del tema, "donada la problemàtica fàctica i jurídica suscitada", així com al gran volum a què ha arribat la causa -amb més de 30.000 paràgrafs-, com els motius per acordar una pròrroga de "trenta dies hàbils més per dictar sentència".

La fiscalia considera que es tracta d'organitzacions terroristes que estan "dissenyades, coordinades i controlades per ETA", i per això reclamen augmentar les condemnes a deu anys de presó. Segons l'informe del ministeri públic, "les seves accions tenen com a finalitat complementar la lluita armada que desenvolupa ETA amb la finalitat d'atemptar contra l'ordre públic establert, amb entitat suficient per produir terror en la societat i un rebuig de la col·lectivitat".

La fiscalia també reclama al Suprem que estimi el recurs de l'AVT, així com que rebutgi els recursos interposats pels condemnats.

L'Audiència Nacional, però, va concloure que Jarrai, Segi i Haika no reuneixen les característiques que el Suprem va establir per determinar l'existència d'una organització terrorista, que és "la presència d'una associació que tingui com a objecte cometre delictes" i "que la banda sigui armada".

Anar al contingut