Madrid

El Suprem prohibeix publicar fotos extretes de Facebook sense permís

El tribunal condemna un diari a indemnitzar amb 15.000 euros un home per publicar a la portada la seva foto del perfil

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem estableix en una sentència que publicar en un diari la fotografia d'una persona treta del seu compte de Facebook exigeix el seu consentiment exprés; si no, suposa un intromissió il·legítima en el seu dret a la pròpia imatge.

El Suprem ha condemnat "La Opinión de Zamora" a indemnitzar amb 15.000 euros un home de qui es va extreure una fotografia del seu compte de Facebook i va ser publicada a la portada, en l'edició en paper, per il·lustrar la notícia d'un succés del qual era protagonista. El tribunal considera que el diari va provocar un dany en la imatge de l'afectat.

Es tractava d'un reportatge informant de què el demandant havia estat ferit pel seu germà amb una arma de foc i que, aquest s'havia suicidat. La notícia, publlicada per "La opinión-El Correo de Zamora", el 8 de juny de 2013, contenia dades que permetien identificar el demanadant.

De tota manera el Suprem no estima que s'hagi produït una intromissió en el dret a la intimitat:

"Que en el compte obert en una xarxa social a Internet, el titular del perfil hagi pujat una fotografia seva que sigui accessible al públic en general, no autoritza a un tercer a reproduir-la en un mitjà de comunicació sense el consentiment del titular. Aquesta actuació no pot considerar-se una conseqüència natural del caràcter accessible de les dades i imatges en un perfil públic d'una xarxa social a Internet.

 

La sentència argumenta que encara que algu publiqui una foto en una xarxa això no suposa que estigui autoritzant la publicació en cap altre lloc diferent.

 

"El consentiment del titutar de la imatge perquè el públic en general, o un determinat número de persones, pugui veure la seva fotografia en un blog a un compte obert al web d'una xarxa social no comporta l'autorització per fer-ne ús d'aquesta fotografia i publicar-la o divulgar-la d'una forma diferent."


El Suprem matisa que:

"El titular del compte no pot reformular reclamació contra l'empresa que presta els serveis de la plataforma electrònica on opera la xarxa social perquè un tercer hagi accedit a aquella fotografia l'accés a la qual era públic."

 

El diari ha estat condemnat a no tornar a publicar la foto en cap altre suport i a retirar-la de tots els exemplars que hi hagi als arxius. Respecte al dret a la intimitat, el Suprem valida que el diari no va incórrer "en cap extralimitació morbosa".

Anar al contingut