El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
Washington

El Suprem permet l'entrada en vigor d'algunes parts del veto migratori de Trump

D'aquesta manera, la Casa Blanca podrà negar l'entrada al país als individus que no tinguin familiars en territori nord-americà o que no hagin tramitat el seu ingrés per treballar-hi

Actualitzat

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha admès a tràmit el recurs presentat per l'administració Trump contra la suspensió judicial del veto migratori imposat a sis països de majoria musulmana. Així, algunes de les parts del veto migratori podran entrar en vigor. Aquesta decisió implica que el govern de Trump podrà negar l'entrada al país als individus que no tinguin familiars en territori nord-americà o que no hagin tramitat el seu ingrés per treballar-hi.

En una notificació judicial, la màxima instància judicial dels Estats Units ha determinat que "la revisió s'ha garantit". D'aquesta manera, el Suprem accepta estudiar durant el seu proper termini judicial (d'octubre de 2017 a juny de 2018) la legalitat del veto migratori de Trump, bloquejat per dos tribunals que van considerar que el president nord-americà va abusar del seu poder i que aquesta mesura discrimina els musulmans com a minoria religiosa.

En un escrit de 13 pàgines, els jutges determinen per unanimitat que Trump podrà prohibir l'entrada als Estats Units als "estrangers que no tinguin cap relació genuïna amb una persona o entitat" del país. Per tant, el Suprem permetrà que s'apliqui una de les parts essencials del veto migratori: l'anul·lació durant 120 dies del programa d'acollida a refugiats. Per definició, els refugiats estan fugint dels seus països d'origen i no tenen cap relació amb els EUA.

L'altra part essencial de la iniciativa de Trump, que continuarà parcialment bloquejada, és la prohibició de l'entrada al país per als ciutadans de l'Iran, Somàlia, Sudan, Síria, el Iemen i Líbia. Els Estats Units hauran de permetre l'entrada al país dels ciutadans d'aquests països que tinguin familiars o contractes de treball pendents en territori nord-americà.

Trump celebra una "victòria per a la seguretat" dels EUA

El president dels Estats Units s'ha alegrat per la decisió del Suprem, que ha considerat "una victòria clara per a la nostra seguretat nacional". Trump ha argumentat en un comunicat que, "com a president", no pot "permetre que entri al nostre país gent que vol fer-nos mal", sinó que vol "gent que estimi els Estats Units". És per això que celebra la decisió del Suprem:

"Permet que se suspenguin els viatges per als sis països amb tendència al terrorisme i que entri en vigor en la seva majoria la suspensió del programa de refugiats."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut