Madrid

El Suprem insisteix que els efectes de l'opa de Gas Natural sobre Endesa serien irreversibles

La sala tercera del Tribunal Suprem manté que els efectes de l'opa de Gas Natural sobre Endesa serien irreversibles en desestimar els recursos presentats pel govern, la companyia gasista i Iberdrola contra la suspensió cautelar de l'autorització concedida per l'executiu. L'acte de la sala tercera, que compta amb un vot particular discrepant signat per tretze magistrats, entre ells el president Ramón Trillo, reitera que l'interès dels consumidors preval sobre el dels accionistes d'Endesa, que podrien veure's perjudicats per la paralització de l'opa. La sala va rebutjar el 19 de juny els recursos de súplica, encara que el contingut de la interlocutòria no s'ha conegut fins ara.

Actualitzat
La sala argumenta que, fins al moment en què es dicti sentència sobre el fons de l'afer, l'operació suposaria la desaparició d'una empresa, Endesa, "que havia començat a competir activament en el mercat del gas". L'acte subratlla que, en la fase de mesures cautelars, és fonamental determinar si els eventuals danys derivats de l'opa serien irreparables.

Segons l'acte, encara que les condicions imposades pel govern per autoritzar l'opa perseguien pal·liar els efectes negatius en la competència, "el cert és que no poden substituir un projecte empresarial en marxa". En aquest punt, els magistrats reiteren que les condicions fixades pel Consell de Ministres són "menys severes" que les proposades per la Comissió Nacional de l'Energia i el Tribunal de Defensa de la Competència.

La sala aprofundeix en la seva tesi que els interessos dels consumidors prevalen sobre els dels accionistes d'Endesa i rebutja que els interessos d'aquests últims tinguin prioritat sobre els de l'empresa.

Per contra, el vot particular discrepant sosté que "no existeixen dades que condueixin a apreciar que els efectes lesius per a la competència no quedaran degudament compensats o salvaguardats mitjançant les condicions fixades pel Consell de Ministres". Segons els magistrats discrepants, el "dràstic" pronunciament de la majoria sobre la insuficiència de les condicions fixades pel govern "equival a sostenir anticipadament la nul·litat" de l'autorització.

El 21 d'abril passat, el ple de la sala tercera del Tribunal Suprem va decidir suspendre de forma cautelar l'acord del Consell de Ministres pel qual es va autoritzar amb condicions l'opa de Gas Natural, encara que va supeditar la mesura que Endesa aportés una fiança de mil milions d'euros. En l'acte, que es va conèixer el 10 de maig, la sala assegurava que l'operació podria causar danys "substancials i irreversibles" en la competència. La decisió va ser recorreguda pel govern, Gas Natural i Iberdrola, però la sala va rebutjar els recursos el 19 de juny.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut