Madrid

El Suprem continuarà dilluns la deliberació sobre la imputació per terrorisme a 24 membres de Jarrai, Segi i Haika

El Tribunal Suprem continuarà dilluns la deliberació sobre els recursos contra la decisió de l'Audiència Nacional de condemnar per associació il·lícita i no per terrorisme 24 membres de les formacions Jarrai, Segi i Haika. La fiscalia i l'Associació de Víctimes del Terrorisme defensen que es tracta d'organitzacions terroristes que depenen d'una estratègia marcada per ETA, i per això reclamen augmentar les condemnes a deu anys de presó. La sentència de l'Audiència Nacional del 20 de juny passat va condemnar a tres anys i mig de presó setze dels detinguts i vuit més van rebre penes de dos anys i mig.

Actualitzat

El Suprem continuarà dilluns l'estudi dels recursos contra la sentència que condemna els membres de Jarrai, Segi i Haika per associació il·lícita i no per terrorisme, la qual cosa implica unes condemnes de tres anys de presó. El tribunal va celebrar dijous una vista pública en què el fiscal, l'Associació de Víctimes del Terrorisme i les defenses dels condemnats van exposar els seus recursos.

La sentència de l'Audiència Nacional del 20 de juny del 2005 va condemnar a tres anys i mig de presó setze dels integrants d'aquestes associacions "per la seva condició de dirigents" i a dos anys i mig de presó vuit més acusats de ser "membres actius" de les organitzacions. Amb tot, va absoldre quatre detinguts més.

La fiscalia considera que es tracta d'organitzacions terroristes que estan "dissenyades, coordinades i controlades per ETA", i per això reclamen augmentar les condemnes a deu anys de presó. Segons l'informe del ministeri públic, "les seves accions tenen com a finalitat complementar la lluita armada que desenvolupa ETA amb la finalitat d'atemptar contra l'ordre públic establert, amb entitat suficient per produir terror en la societat i un rebuig de la col·lectivitat".

La fiscalia també reclama al Suprem que estimi el recurs de l'AVT, així com que rebutgi els recursos interposats pels condemnats.

L'Audiència Nacional va concloure que Jarrai, Segi i Haika no reuneixen les característiques que el Suprem va establir per determinar l'existència d'una organització terrorista, que és "la presència d'una associació que tingui com a objecte cometre delictes" i "que la banda sigui armada".

Manifestacions abertzales

Com a protesta per aquesta vista judicial, uns centenars de simpatitzants de l'esquerra abertzale es van concentrar coincidint amb la celebració de la vista pública davant dels palaus de justícia de les tres capitals basques i de Navarra. Els concentrats portaven pancartes amb el lema "Democràcia per a Euskadi''.

A Sant Sebastià, un centenar de persones van denunciar el que consideren un atac "contra tota la joventut basca i contra un projecte polític". Els manifestants van assegurar en diferents consignes que l'Audiència Nacional i el PSOE "no volen la pau". La marxa, que va avançar sota el lema "Condicions democràtiques per a Euskal Herria. Judicis polítics, no", va acabar sense incidents dijous cap a les vuit del vespre.

Anar al contingut