Madrid

El Suprem envia al Congrés la sentència que inhabilita Homs

Aquesta sentència suposarà la renúncia a l'acta de diputat d'Homs i li impedeix concórrer a cap procés electoral durant un any i mig

Actualitzat

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha enviat aquest dijous a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, la sentència en la qual inhabilita el diputat del PDeCAT Francesc Homs durant un any i un mes. En ser ferma, aquesta sentència suposarà la renúncia a l'acta de diputat d'Homs i li impedeix concórrer a cap procés electoral durant aquest temps.

Un cop notificada la sentència, el Congrés activarà els tràmits per fer efectiva la decisió judicial. El reglament de la cambra baixa especifica en el seu article 21.2 que "el diputat quedarà suspès en els seus drets, prerrogatives i deures parlamentaris quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el seu compliment impliqui la impossibilitat d'exercir la funció parlamentària". A més, l'article 22 assenyala que "el diputat perdrà la seva condició", entre altres causes, "per decisió judicial ferma que anul·li l'elecció o la proclamació del diputat".

La presidenta de la cambra baixa, Ana Pastor, va dir aquest dimarts que la Mesa actuaria "conforme a allò que digui la sentència del Tribunal Suprem". Homs, condemnat per desobeir la providència del Constitucional per aturar els preparatius de la consulta del 9-N, va anunciar que recorreria i que continuaria anant al Congrés fins que no se li "formalitzi i se li comuniqui" la sentència.

Fins ara, l'únic precedent que hi ha de pèrdua de la condició de diputat per inhabilitació judicial és el de l'exministre de l'Interior José Barrionuevo. L'exministre socialista va perdre el seu escó l'any 1998, quan el Suprem el va inhabilitar per exercir càrrecs públics per la seva participació en la guerra bruta contra ETA.

 

Anar al contingut