El Suprem dona la raó als bancs: el client ha de pagar les despeses de la hipoteca

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha donat la raó als bancs i diu que són els clients els que han de pagar les despeses de constitució d'una hipoteca.

El client haurà de fer front a l'impost de transmissions patrimonials (ITP) i l'impost d'actes jurídics documentats (AJD). I només en el cas dels documents notarials, les despeses aniran a mitges. La decisió del tribunal també concreta que, en el cas que se'n vulguin còpies, cada part s'haurà de pagar la seva.

Els advocats en defensa dels consumidors estudien recórrer a Europa perquè les despeses que recauen només en els clients suposen gairebé el 90 per cent del total del que paguen a l'hora de constituir una hipoteca.

Per exemple, per a una hipoteca de 150.000 euros per a la qual s'obté un préstec de 120.000 euros, les despeses associades a la hipoteca rondarien els 3.000 euros. D'aquests, 1.500 correspondrien a l'impost d'actes jurídics documentats.

Com que la sentència és del Suprem, les noves hipoteques es faran seguint aquests criteris i els que ja han començat la reclamació als jutjats hauran d'adaptar les demandes.

Notícia relacionada: Catalunya, de les comunitats on més ha crescut la firma d'hipoteques el 2017

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeEconomia de butxacaHipoteques
Anar al contingut