Madrid

Els professors interins acomiadats al juny i contractats al setembre hauran de cobrar l'estiu

A Catalunya els professors interins cobren els mesos d'estiu, però els substituts denuncien la seva situació, que no entra en aquest cas

Actualitzat

El Tribunal Suprem sentencia que és il·legal fer fora els professors interins dels centres no universitaris al juny, quan acaba el curs, i tornar-los a contractar al setembre sense pagar-los els mesos de juliol i agost.

Per l'alt tribunal, aquesta pràctica suposa una discriminació respecte a la resta de professorat.

El Suprem ha donat la raó a una associació d'interins de Múrcia, que van presentar un recurs contra una sentència del TSJ de Múrcia, però la decisió afecta els professors de tot Espanya.

Aquesta sentència crea precedent. El que vol dir que els professors interins que es trobin en aquesta situació, que treballen tant en escoles i instituts públics com privats d'arreu de l'Estat, podran denunciar els seus acomiadaments a 30 de juny per aconseguir que siguin declarats nuls.

En canvi, queden fora d'aquesta sentència els interins que s'han incorporat un cop començat el curs.

Dos articles anul·lats pel TS

La sentència del TS bàsicament anul·la dos articles de la llei de contractació pública del personal docent de Múrcia aprovada pel consell de govern de la comunitat el 2012. Són els articles referents als drets retributius, i el que estableix el final de contracte dels professors interins el 30 de juny.

En el recurs, presentat per 74 docents interins de Múrcia, s'al·legava que s'establia una "diferència arbitrària de tracte" entre funcionaris interins i de carrera ja que, tot i fer la mateixa feina durant tot el curs, uns cobraven retribucions al juliol i l'agost i els altres, no.

Al recurs, afirmaven que era una "monstruositat prohibida pel Dret Laboral" i ho comparaven amb una empresa que contracta algú perquè treballi mentre l'empresa està oberta i que, quan tanca a l'estiu, els acomiada i els torna a contractar al setembre per no pagar-los retribucions durant el període de vacances.

El Suprem fa seus aquests arguments i afirma que hi ha una "desigualtat de tracte" que no està justificada per raons objectives. La sentència afegeix que les consideracions de tipus pressupostari no justifiquen tampoc aquesta diferenciació.

 

 

Perjudicis per als interins

El Suprem considera que es perjudica el professor en la feina que desenvolupa com a docent, ja que les tasques del professorat no acaben el 30 de juny.

"Queda truncada, a diferència del que passa amb el funcionari de carrera, quan encara no ha acabat les funcions, tasques i activitats que són pròpies d'aquest lloc de treball per al qual ha estat nomenat."

"No només és les de l'estricte caràcter lectiu, sinó també altres (activitats) que es fan el mes de juliol del curs escolar i que contribueixen a millorar la preparació del professorat i a una millor i més eficaç prestació del servei educatiu, com poden ser les anàlisis del curs, l'elaboració de la memòria escolar o la programació del curs següent, amb les reunions del professorat, de tot el que es priva al funcionari docent interí."

 

Altres perjudicis que destaca el Suprem són, no només el de no cobrar durant els dos mesos d'estiu, sinó que se'ls escurcen proporcionalment el nombre de dies de vacances retribuïdes que els corresponen. També incideix en les cotitzacions a la Seguretat Social i el que en pugui derivar.

A Catalunya

Segons el Departament d'Ensenyament, els professors interins dels centres públics de Catalunya cobren els 12 mesos de l'any. Pel que fa als professors substituts, que no es veuen afectats per aquesta sentència, els que treballen més de 6 mesos cobren el mes de juliol. Aquesta mesura es va retirar el 2016 i es va tornar a recuperar el 2017.

El sindicat USTEC, ha explicat que a Catalunya hi ha 15.000 professors substituts treballant en l'ensenyament públic, i que la sentència del Suprem afecta els professors interins, sobretot de Múrcia i València, on el 2012 se'ls va deixar de pagar els mesos d'estiu. Les retallades aplicades com a conseqüència de la crisi es van justificar per manca de pressupost, una raó que el Tribunal Suprem rebutja en aquesta sentència.

Llegeix aquí la sentència íntegra:

Sentència del Tribunal Suprem sobre els professors interins by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut