Una còpia d'un DVD en un reproductor
El cànon digital fixava la compensació als autors amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat
Madrid

El Suprem declara "nul" i "inacceptable" el cànon digital

La decisió dóna la raó al recurs que van presentar, el febrer del 2013, tres entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha acordat declarar "nul" i "inacceptable" el reial decret del cànon digital, que fixava compensar amb càrrec als pressupostos de l'Estat autors, artistes i intèrprets per les còpies de seves les obres. Una decisió que dóna la raó al recurs que van presentar, el febrer del 2013, tres entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intelectual (Egeda, Dama i Vegap) que van impugnar diversos apartats del decret llei. Aquestes societats consideraven que la norma és contrària a la legislació europea per fer front a la compensació amb el pressupost estatal en lloc d'exigir que sigui l'usuari de la còpia privada qui pagui.

El Suprem anul·la la normativa en el seu conjunt i no entra en altres reclamacions subsidiàries que es dirigien contra la reforna de la llei de propietat intel·lectual i el reial decret del 2011 que va suprimir el cànon digital de l'executiu del PSOE. La sentència ordena la "inaplicació" del reial decret del 2012.

Precisament, el reial decret ja estava ferit de mort des del juny, quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va considerar que col·lisionava amb la directiva comunitària sobre drets d'autor. 

Fins al 2011, aquesta compensació sortia de l'impost que es recaptaca per l'adquisició dels aparells de gravació i reproducció de DVDs i CDs. El govern del PP va canviar la norma, que ha estat anul·lada, en fixar una compensació als autors que es carregava als pressupostos generals de l'Estat fent un càlcul estimatiu de l'import.

Anar al contingut