Madrid

El Suprem decidirà en una vista pública el 16 de maig si il·legalitza o no ASB

El Tribunal Suprem no decidirà fins al 16 de maig si autoritza o denega la inscripció d'Abertzale Sozialisten Batasuna al registre de partits. La decisió es prendrà en una vista pública que l'alt tribunal ha acceptat celebrar tal com demanaven els promotors de la nova marca electoral de l'esquerra abertzale. Per tant, es descarta que aquesta formació política es pugui presentar a les eleccions del 27 de maig.

Actualitzat

El Suprem ha acceptat la sol·licitud dels promotors d'Abertzale Sozialisten Batasuna (ASB) perquè se celebri una vista pública per examinar les demandes d'il·legalització que la Fiscalia i l'advocat de l'Estat han presentat contra aquesta formació. La vista se celebrarà el pròxim 16 de maig, en plena campanya electoral de les municipals, i hi podran comparèixer totes les parts i aportar-hi les proves documentals que considerin oportunes. En aquesta sessió es decidirà si ASB s'il·legalitza o si se li permet inscriure's al registre de partits polítics.

Per saber-ho haurem d'esperar fins al 16 de maig, però a hores d'ara ja es pot descartar que aquesta formació pugui concórrer a les eleccions del 27 de maig. Però Abertzale Sozialisten Batasuna no és l'única via amb la qual l'esquerra abertzale tracta de presentar-se a les eleccions municipals i forals. Preveient una possible il·legalització també d'ASB, l'independentisme basc ha aconseguit 82.500 firmes per presentar agrupacions d'electors. La fiscalia ja ha anunciat que el proper 2 de maig també les impugnarà. Davant d'això, els abertzales encara preveuen una tercera opció per concórrer als comicis: mitjançant Acció Nacionalista Basca. Aquest partit tornarà a participar en les eleccions 30 anys després de l'últim cop i actualment és legal. Així ho assegura el fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, que ha anunciat, però, que s'estan investigant les seves llistes i que si hi troben indicis de frau utilitzaran el mateix procediment per impedir que es presentin a les eleccions.

De moment, la policia sospita que 96 de les 110 llistes d'ANB poden tenir vincles amb Batasuna, un nombre prou alt perquè el fiscal i l'advocat de l'Estat també les acabin impugnant. Si és així, serà també la sala 61 del Suprem la que decidirà sobre la legalitat o no d'aquesta fórmula. La mateixa sala que, aplicant la llei de partits, el 2003 va il·legalitzar Batasuna.

Sigui com sigui, la Fiscalia General de l'Estat, del País Basc i de Navarra han de comprovar l'encaix a la llei de partits de les més de dues-centes llistes presentades per l'esquerra abertzale.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ja va assegurar aquest dilluns que ara serà més fàcil aturar candidatures contaminades d'ANB que il·legalitzar tot el partit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut