mossa
Una mossa va bufetejar una detinguda en una comissaria.
Barcelona

El Suprem confirma la condemna a una mossa que va bufetejar una detinguda a comissaria

Ara el Suprem considera també que l'agressió no constitueix únicament una falta de maltractament físic (com havia dictat l'Audiència de Barcelona), sinó també una vexació injusta de caràcter lleu, segons recull en la sentència.

RedaccióActualitzat
La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha ratificat la condemna d'una multa de 450 euros que l'Audiència de Barcelona havia dictat per a una agent dels Mossos d'Esquadra per bufetejar una detinguda quan es resistia a ser escorcollada a la comissaria de les Corts el 2007.

Però ara el Suprem considera també que l'agressió no constitueix únicament una falta de maltractament físic (com havia dictat l'Audiència de Barcelona), sinó també una vexació injusta de caràcter lleu, segons recull en la sentència.

"Li va propinar un cop a la cara completament gratuït, no només lleument lesiu a l'ordre físic, sinó necessàriament humiliant i depressiu en el pla moral", valora el Suprem.

A més, la resolució de l'Audiència no va incloure una indemnització per a la víctima i que ara el Suprem estableix en 500 euros, a més de la multa; el TS també confirma la condemna a la detinguda a un any de presó per un delicte d'atemptat.

Va passar el 5 d'abril del 2007 de matinada, quan l'agent Tania R. va donar un mastegot per la seva "actitud desafiadora" a Elena P., de nacionalitat russa, que havia estat detinguda abans per dos mossos a la porta de casa seva, i va començar a cridar a l'adonar-se que no portava les claus.

Alertats pels veïns, es van presentar en el domicili dos mossos que fins i tot van intentar ajudar a obrir la porta de casa seva a Elena P., que "es trobava alterada" i va propinar cops de peu i crits als agents.

Davant d'aquesta actitud, els agents la van detenir i la van emmanillar, i mentre la conduïen a l'ascensor, Elena P. va mossegar un d'ells a la mà; la van portar en cotxe policial a un centre mèdic on "va persistir en actitud agressiva" contra mèdics i mossos.

Després, la van conduir a la comissaria de les Corts, on un cap va ordenar el seu escorcoll immediat, i que van fer les mosses  Tania R. i Susana C., doncs eren les dues úniques dones policia que estaven de guàrdia, i, per tant, les úniques que podien fer-ho.

Li van donar l'oportunitat de treure's la roba ella mateixa però no va accedir, per la qual cosa la van emmanillar un altre cop i van començar a escorcollar-la, mentre la detinguda es resistia a cada moment.

Durant aquest forcejament l'agent Tania R. li va propinar un mastegot a la cara i en presència de l'altra agent, Susana C., que "no va poder preveure l'acció sobtada de la seva companya ni fer res per evitar-lo", segons el jutge.

Després de bufetejar-la, la va agafar pel coll i va començar un nou forcejament durant el qual les dues agents van tenir l'ajuda d'una tercera mossa per subjectar-li les cames i traslladar la detinguda a un calabós on va ser immobilitzada mentre continuava cridant i copejant la porta, fins que ja a les 9.30 hores una doctora li va donar un calmant.

Els fets ocorreguts dins de la comissaria van ser gravats per una càmera de les que va instal·lar el govern tripartit --tot i que no es va registrar el so per un error tècnic-- l'existència del qual desconeixien tant les agents com la detinguda i que ha estat utilitzada com a prova durant el judici.
Anar al contingut