Madrid

El Suprem confirma el processament per rebel·lió de Puigdemont i 12 investigats més pel procés

Llarena té la porta oberta per demanar la suspensió de funcions dels diputats al Parlament processats per rebel·lió

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem ha confirmat el processament per rebel·lió de 13 dels 22 investigats en la causa sobre el procés sobiranista, entre els quals hi ha l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras.

La sala d'apel·lacions de l'alt tribunal considera "prou raonable" qualificar els fets de delicte de rebel·lió perquè va existir "un aixecament" amb un ús "malintencionat" del poder per aconseguir la independència de Catalunya al marge de la llei.

Pel que fa a la malversació que el jutge instructor, Pablo Llarena, imputa a molts dels investigats, el tribunal d'apel·lació diu que va haver-hi "un sistema d'engany" que ocultava la destinació de les quantitats a altres finalitats relacionades amb el referèndum de l'1-O.

 

 

Porta oberta a la suspensió

Amb aquesta decisió, Llarena ja té via lliure per suspendre de funcions els diputats empresonats, en aplicació de l'article 384 bis. Tot i que la llei preveu que la suspensió sigui automàtica, cal una interlocutòria motivada del jutge instructor per demanar la suspensió i caldrà remetre aquesta decisió al Parlament.

Des d'Esquerra i Junts per Catalunya creuen que el reglament del Parlament és qui té l'última paraula, perquè diu que, per suspendre un diputat, a part que l'acte de processament sigui ferm, cal que el ple del Parlament ho acordi per majoria absoluta. 

Aquesta suspensió afecta Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya; i Oriol Junqueras i Raül Romeva, d'Esquerra Republicana. A més, falta veure quina interpretació de la llei fa el jutge en el cas dels diputats que són a l'estranger, Carles Puigdemont i Toni Comín.

Suspendre els processats que són diputats vol dir retirar-los temporalment els drets i deures, és a dir, perdrien el sou i el vot, però podrien mantenir l'escó. No seria fins que hi hagi sentència que podrien ser inhabilitats i perdre'l. 

La interlocutòria compara l'1-O amb els alçaments de Franco el 1936 i Tejero el 1981:

 

 

 

Interlocutòria Suprem 27062018 by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Torra: "És indignant"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a la interlocutòria del Suprem, que ha qualificat d'"indignant" i ha anunciat que el denunciaran "arreu del món".

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontGovern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut