Un policia escorcolla un presumpte carterista al metro de Barcelona
Un policia escorcolla un presumpte carterista al metro de Barcelona
Barcelona

El Suprem avala prohibir l'entrada a la xarxa de metro a carteristes condemnats

Els Mossos podran demanar ordres d'allunyament del metro per als carteristes reincidents

RedaccióActualitzat

El Suprem estableix per primer cop que es pot prohibir l'entrada a tota la xarxa de metro a carteristes condemnats.

Fins ara, hi havia sentències contradictòries de diferents audiències i, en alguns casos, s'establia que només es prohibia l'accés a les estacions o línies on s'havia comès el delicte i, en d'altres, es prohibia l'entrada a tota la infraestructura.

En una sentència de 16 de maig del 2016, l'Audiència de Barcelona va condemnar Mustapha Naalouf i Adriana Gordillo, amb antecedents per altres furts, per robar un telèfon mòbil a una turista a l'estació d'Urquinaona. El jutge va prohibir a tots dos l'entrada a tota la xarxa de metro de Barcelona. Una decisió que els condemnats van recórrer, en cassació, al Tribunal Suprem.

La decisió crea jurisprudència

Ara, el Suprem considera proporcionada la decisió de vetar l'entrada al metro durant 9 mesos als condemnats.

El fiscal qüestionava que s'estengués la prohibició a tota la metro d'una ciutat, la qual cosa es traduïa a no poder usar aquest transport, i defensava que la prohibició es limités al lloc de comissió del delicte.

Els magistrats del Suprem, però, argumenten que l'article 48.1, que prohibeix al penat acudir al lloc on s'ha comès un delicte, en el cas del metro, es pot aplicar a tota la xarxa i no només a la línia o estació on s'ha comès el robatori o furt.

Arran d'aquest cas, els magistrats de la Sala Penal han pres una decisió que crea jurisprudència. Fins ara, hi havia sentències d'audiències de diferents indrets de l'Estat que establien prohibicions diferents.

 

Ordres d'allunyament del metro

Aquesta decisió coincideix amb l'estratègia defensada pels Mossos d'Esquadra per allunyar del suburbà els carteristes multireincidents, una de les problemàtiques de seguretat ciutadana més importants de la capital catalana, i que afecta molt els turistes que visiten la ciutat.

Des de fa diversos anys, els Mossos, en col·laboració amb la fiscalia, han treballat per documentar quins són els delinqüents reincidents que actuen en el metro i així, en cas de detenció, demanar ordres d'allunyament per a ells davant el jutge.



 

Anar al contingut