Madrid

El Suprem anul·la la condemna a tres policies per la detenció de militants del PP que havien increpat Bono

El Tribunal Suprem ha decidit anul·lar la condemna de cinc i tres anys de presó que l'Audiència de Madrid va imposar als tres policies implicats en la detenció de dos militants del Partit Popular durant una manifestació de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, en què el llavors ministre de Defensa, José Bono, va dir que havia estat agredit. L'Audiència els va condemnar perquè considera que van cometre els delictes de detenció il·legal, falsificació de document públic i coaccions.

Actualitzat

Marxa enrere en una decisió judical que condemnava l'inspector José Luis González, l'excomissari en cap de la Brigada Provincial d'Informació Rodolfo Ruiz i l'inspector en cap Javier Fernández. La condemna l’havia imposat l’Audiència Provincial de Madrid i la revocació de la sentència l’ha dictat la sala segona del Tribunal Suprem, que ha decidit per quatre vots a favor i un en contra estimar els recursos de cassació presentats pel fiscal, l’Advocacia de l'Estat i els policies implicats.

A part de les condemnes de presó, que oscil·laven entre tres i cinc anys en funció del cas, també s’havien imposat diversos anys d’inhabilitació i indemnitzacions monetàries. El jutjat madrileny havia considerat que l'exministre de Defensa no va ser agredit i que la detenció dels militants del Partit Popular va ser "immotivada, arbitrària i abusiva". L'alt tribunal ha anul·lat tots els delictes en els quals es basava la condemna en entendre que no hi va haver detenció i que, si n'hi hagués hagut, hauria estat justificada i que, si no n'hi hagués hagut, no hi havia element subjectiu que sustentés la il·legalitat de la detenció.

Les reaccions polítiques

L'anomenat "cas Bono" va causar un important rebombori polític. El Partit Popular fins i tot va arribar a demanar la creació d'una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats per determinar les responsabilitats del govern en la detenció, segons ells il·legal, de dos dels seus militants. La proposta, però, no ha prosperat mai.

En conèixer la sentència judicial del Suprem, la vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, ha valorat que "el temps i els tribunals acaben col·locant les coses en el seu lloc”. Per la seva banda, el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, ha exigit al PP disculpes per la seva actitud "irresponsable i miserable".

I lluny de la política, però directament implicat en el cas, el cap de la Brigada Provincial d'Informació Rodolfo Ruiz ha assegurat que la sentència del Suprem és com "sortir d'un malson".

Anar al contingut