Berlín

El Suprem alemany ordena l'obertura d'un tercer judici contra Al-Motassadeq, acusat de complicitat en els atemptats de l'11-S

El Tribunal Suprem alemany ha ordenat l'obertura d'un tercer judici contra el marroquí Munir al-Motassadeq, acusat de complicitat en els atemptats de l'11 de setembre del 2001 als EUA. El jutge considera que aquest ciutadà marroquí coneixia els suposats autors d'aquells atemptats, que es van preparar a Hamburg, i l'acusa d'un delicte de complicitat amb un assassinat múltiple. En aquest sentit, el Suprem ha tornat a enviar el cas a l'Audiència d'Hamburg perquè consideri també aquest càrrec a l'hora de fixar la condemna.

Actualitzat

El Suprem alemany ha ordenat repetir el procés contra Munir al-Motassadeq i ha reenviat el cas a l'Audiència Territorial d'Hamburg, que en un procés anterior el va condemnar a set anys i mig de presó per pertinença a banda armada, però que no va tenir en compte el càrrec de complicitat d'assassinat en els més de 1.000 casos que li imputava la fiscalia. Ara, el Suprem ho ha donat per provat i ha tornat el cas perquè Hamburg tingui en compte el càrrec per delicte de complicitat amb un assassinat múltiple a l'hora de fixar la condemna.

Tanmateix, el Suprem ha revisat a la baixa la xifra d'assassinats i l'ha limitada a 246. Es tracta dels passatgers dels tres avions segrestats que necessàriament havien de morir si es portaven a terme els atemptats, dels quals Al-Motassadeq havia de tenir almenys una "informació vaga".

Una primera sentència revocada

Al-Motassadeq va ser condemnat a 15 anys de presó per pertinença a banda armada i complicitat en més de 3.000 casos d'assassinat en el primer procés judicial que se li va fer. El Suprem, però, va revocar aquesta sentència perquè considerava que en el judici no s'havien tingut en compte els testimonis que l'haguessin pogut exculpar.

Munir al-Motassadeq integrava el grup que es va formar a Hamburg al voltant de Mohamed Atta i altres pilots suïcides de l'11-S i, fins i tot, disposava dels comptes bancaris dels autors de l'11-S. Precisament per això, la fiscalia considera que el marroquí va encobrir els suïcides.

Durant el primer procés, Al-Motassadeq va cooperar i va parlar sobre la seva relació amb Atta. En aquest sentit, fins i tot va admetre que havia rebut entrenament militar en un campament d'Al-Qaeda a l'Afganistan. Tanmateix, sempre ha dit que no va tenir res a veure amb la preparació dels atemptats. En el segon procés, Al-Motassadeq va canviar d'estratègia i, després de llegir una declaració escrita el primer dia, no va tornar a obrir boca.

Anar al contingut