Madrid

El Suprem aixeca la suspensió cautelar a l'opa de Gas Natural sobre Endesa

El Tribunal Suprem ha decidit aixecar les mesures cautelars que tenien paralitzada l'opa de Gas Natural sobre Endesa i que bloquejaven també l'oferta del grup alemany E.ON. La decisió s'ha adoptat per 16 vots a favor i 15 en contra. Tot i això, encara queda per veure què decidirà l'Audiència de Madrid, que també té paralitzada l'opa de Gas Natural a petició d'Endesa. Si, finalment, l'Audiència també aixeca la suspensió de l'opa, es podria arribar al final d'un llarg procés que va començar fa un any i mig.

Actualitzat

Gas Natural obria la caixa dels trons del sector elèctric quan al setembre del 2005 va fer una oferta d'adquisició d'accions, una opa, per comprar l'elèctrica Endesa. La gasista, amb seu a Catalunya, ja havia intentat comprar Iberdrola, un projecte que el govern del Partit Popular va desautoritzar. Amb el socialistes al govern, i amb José Montilla al Ministeri d'Indústria, l'operació semblava amb més possibilitats de tenir èxit.

Però l'oposició frontal d'Endesa va representar un obstacle insalvable fins ara. De la mà d'Endesa, va aparèixer en escena l'alemanya E.ON, un gegant del sector. Els alemanys van presentar una oferta més alta. Però els accionistes d'Endesa no han pogut decidir-se entre una o altra opció perquè l'elèctrica ha paralitzat l'operació als tribunals. Primer va ser un jutjat mercantil de Madrid. També s'hi va pronunciar el Tribunal Suprem, que va suspendre l'autorització de l'opa de Gas Natural que havia fet el govern central.

Després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors va autoritzar l'opa d'E.ON, l'elèctrica espanyola va desistir de continuar bloquejant l'oferta que havia presentat Gas Natural. Amb el vistiplau del regulador borsari, la situació havia canviat i l'oferta d'E.ON ja pot competir amb la que havia fet l'empresa gasista. D'aquí que Endesa va demanar al Tribunal Suprem que aixequés la suspensió sobre l'opa de Gas Natural. Desbloquejant l'oferta de Gas Natural, l'objectiu d'Endesa era reprendre, novament, el procés d'adquisició.

A partir d'aquí, els dos possibles compradors podran presentar les seves ofertes definitives en un sobre tancat perquè els accionistes d'Endesa puguin decidir a qui venen els seus títols.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut