El "suport social", argument de Llarena per denegar la participació dels presos als plens

RedaccióActualitzat

Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez no podran assistir als plens del Parlament. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha denegat la petició que havien fet tots tres per participar en persona en les votacions del nou Parlament, que es constituirà el dia 17.

Són diputats electes i, precisament, no els deixen acudir al Parlament perquè tenen suport popular. El magistrat destaca que la presència dels acusats a Catalunya i la seva participació als debats parlamentaris podrien fer mobilitzar els seus seguidors, que podrien dificultar els seus trasllats i provocar enfrontaments ciutadans.

 

Segons el jutge Llarena, podrien convocar-se manifestacions i insisteix en la tesi que les manifestacions independentistes provoquen enfrontaments entre els ciutadans.

 

El jutge recorda que tots tres estan acusats dels delictes de rebel·lió i sedició, i assegura que continua vigent el risc de reiteració en aquests delictes.

A pesar d'aquesta negativa, el jutge argumenta que els acusats tenen dret a votar perquè, si no, es podria alterar la matemàtica parlamentària, i en aquest sentit proposa que deleguin el seu vot en altres diputats.

 

El jutge Llarena assegura que el mateix reglament del Parlament, en el seu article 93, ofereix aquesta possibilitat. L'article diu que "els diputats poden delegar el seu vot en els supòsits d'hospitalizació, malaltia greu o incapacitat prolongada".

 

Pablo Llarena diu que els acusats estan en una situció de incapacitat legal i que per aixo es podrien agafar a aquest ùltim suposit. També demana que sigui la Mesa del Parlament la que trobi la manera que puguin exercir el seu dret a votar.

El magistrat també ha rebutjat la petició que havia fet Junqueras per ser traslladat a una presó catalana. Amb tot, el magistrat proposa que aquesta petició la faci a Institucions Penitenciàries, que és, segons diu, l'autoritat competent en aquest tema.

Paral·lelament a aquesta resolució, aquest matí, l'encara presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha encarregat, a petició del PSC i Cs, un informe als lletrats de la cambra sobre com pot afectar a efectes del quòrum l'absència d'alguns diputats a la sessió constitutiva de la setmana que ve.

ARXIVAT A:
Govern empresonatArticle 155InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut