Marbella

El sumari de l'"operació Malaia" constata l'"immens" patrimoni de Roca i el seu "total control" en urbanisme a Marbella

Noves revelacions de l'"operació Malaia". El jutge instructor Miguel Ángel Torres ha tornat a aixecar parcialment el secret de sumari, el qual recull l'"immens" patrimoni que tenia el presumpte cervell de la trama de corrupció municipal, Juan Antonio Roca, i el seu "total control" en matèria d'urbanisme a l'Ajuntament de Marbella. El sumari, que consta d'uns 3.350 fulls, recull, entre altres proves, que els agents del Grup de Delinqüència Econòmica de la Udyco van intervenir prop de 200.000 euros d'una cambra blindada a la seva finca de La Loma, a Los Alcázares.

Actualitzat

Segons es recull en el sumari, els agents de la policia nacional van trobar els diners a l'interior d'una cambra blindada amagada darrere d'una llibreria que hi havia a la casa, amb un dispositiu d'obertura ocult. D'altra banda, les declaracions d'imputats i testimonis que col·laboraven amb Roca en el servei d'assessoria urbanística confirmen el "control absolut" que l'exassessor exercia a l'hora d'aprovar convenis i concedir llicències.

En la seva declaració davant la policia, i després com a testimoni davant del jutge, l'advocada Raquel Escobar, exassessora del departament jurídic d'Urbanisme, assegura que "la veu cantant" en les reunions de la comissió del govern era sempre la de Roca, qui, per la seva part, apuntava els expedients que s'havien d'aprovar i els que no. A més, Escobar ha afirmat que si en la reunió no es recordaven de la concessió de llicències marcades per l'exassessor urbanístic es tornaven a presentar fins a la seva aprovació.

Per la seva banda, l'excoordinadora de l'assessoria jurídica María Castañón manté en la seva declaració policial i judicial que Roca dirigia tots els temes relacionats amb l'urbanisme a Marbella des del seu despatx de Planejament i que Julián Muñoz, quan era alcalde en funcions, "s'havia ajustat al mètode de treball establert". En el sumari, la lletrada assegura també que després de les eleccions del 2003, quan va guanyar Muñoz amb el GIL, l'alcalde va voler canviar la gestió de l'Ajuntament en matèria d'urbanisme, i "va voler assumir la direcció de la gestió"; una decisió que comportava necessàriament "prescindir del senyor Roca".

Castañón ha afirmat que una setmana abans de la destitució de l'exassessor urbanístic hi va haver la moció de censura contra Muñoz, motivada, segons l'advocada, "quan el senyor Roca exercia com a alcalde de fet". En la seva declaració ha dit també que li va estranyar que la nova alcaldessa, Marisol Yagüe, donés suport a Roca.

El sumari també recull la compareixença com a imputada d'una treballadora de l'assessoria jurídica que ignorava quin càrrec ocupava Roca després de la censura contra Muñoz, tot i que ha afirmat que "continuava donant ordres".

Es tracta de la segona vegada que l'instructor de l'"operació Malaia" decideix aixecar el secret de les actuacions, després que a mitjans de setembre va decretar l'obertura d'alguns volums del sumari.

Anar al contingut