Khartum

El Sudan declara persona "non grata" l'enviat especial de l'ONU i li dóna tres dies per abandonar el país

Daltabaix diplomàtic al Sudan. El govern del país ha decidit expulsar el representant de les Nacions Unides Jan Pronk, i li ha donat tres dies per abandonar la regió. El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers sudanès, Ali Sadeq, ha explicat que el govern ha declarat persona "non grata" l'enviat especial de l'ONU. Pronk ha rebut l'anunci en una visita al ministeri en què se li ha lliurat una carta destinada al secretari general de l'ONU, Kofi Annan, en què es donava per finalitzada la missió de les Nacions Unides. La tensió deriva del conflicte de Darfur i el país demana a Annan que nomeni un nou representant a la zona que sigui "més just i realista".

Actualitzat
Sadeq ha acusat l'enviat de l'ONU d'"anar més enllà de l'ordre de les Nacions Unides" durant la seva estada al Sudan. El portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers assegura però, que el govern sudanès està disposat a cooperar amb qualsevol responsable de l'ONU nomenat pel secretari general, Kofi Annan.

L'anunci de l'expulsió de Pronk arriba dos dies després que el mateix exèrcit del Sudan el declarés persona "non grata" i l'acusés d'intervenció flagrant en els assumptes interns de les forces armades. El portaveu de l'exèrcit sudanès, Osman Mohamed al-Agbach, va acusar llavors l'enviat de l'ONU de portar a terme una campanya en contra dels militars del país. Segons l'exèrcit, Pronk ha tractat amb els rebels de la regió de Darfur, a l'oest del Sudan, sense respectar les consideracions del govern.

La resistència a Darfur està encapçalada pel Front de Salvació Nacional, que agrupa diversos moviments que s'oposen a l'acord de pau signat el maig passat entre el govern sudanès i una facció insurgent a Abuja, la capital nigeriana.

El conflicte d'aquesta regió va esclatar el febrer del 2003, quan els rebels del Moviment d'Alliberament del Sudan (MLS) i el Moviment de Justícia i Igualtat (MJI) es van alçar en armes per protestar contra la pobresa i marginació de la zona, i pel control dels recursos naturals. Des de llavors, el conflicte ha deixat uns 200.000 morts i dos milions de desplaçats, que s'han vist obligats a allotjar-se en camps de refugiats al Sudan i el Txad.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut