Familiars dels tripulants de l'ARA San Juan (Reuters)
Familiars dels tripulants de l'ARA San Juan (Reuters)
Buenos Aires

El submarí argentí ARA San Juan va implosionar prop del fons marí

El govern argentí admet que no té mitjans per reflotar-lo i recuperar els cossos

RedaccióActualitzat

Ja hi ha una primera conclusió sobre les causes de la tragèdia del submarí militar argentí ARA San Juan, desaparegut fa un any amb 44 tripulants a bord: va implosionar prop del fons marí. És a dir, es va trencar de fora cap endins per efecte de la diferència de pressió de l'aigua. N'ha informat aquest dissabte l'Armada argentina i el ministre de Defensa. Les autoritats argentines també han mostrat les primeres fotografies de les restes del submarí.

La troballa, un any després, l'ha fet un robot, un minisubmarí operat remotament, de l'empresa privada nord-americana Ocean Infinity, que s'encarregava de la recerca.

 

 

L'han trobat a l'oceà Atlàntic, a 500 km de Comodoro Ribadavia, al golf San Jorge, i a més de 900 m de profunditat. Era una zona que ja s'havia rastrejat, sense resultats, a causa d'una orografia del fons marí que el feia invisible als sonars.

Segons les imatges del robot d'Ocean Infinity, els trossos s'han trobat en una àrea de 80 x 100 m.

"Això suggereix –no ho sabem del cert– que podria haver implosionat, col·lapsat molt a prop del fons, perquè el despreniment de trossos està molt acotat a l'àrea."

 

 

El capità Enrique Balbi també ha explicat que s'han trobat quatre trossos. El més gran, el buc resistent, que és la part habitable del submarí.

"El casc resistent no està partit. Està d'una peça, però deformat i abonyegat cap a l'interior, producte de la pressió externa de la columna hidrostàtica. El que fa la pressió externa del mar és abonyegar cap a dins."

 

 

Les famílies, que aquesta matinada han rebut enmig del xoc, l'emoció i la ràbia la notícia de la localització un any després de la nau, acusen les autoritats d'haver abandonat els 44 herois.

Ara demanen que es refloti el submarí per poder enterrar els seus familiars, però les autoritats argentines ja han anunciat que no ho faran. Asseguren que no tenen els mitjans per fer-ho.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut