Madrid

El sou de les dones a Espanya és un 17% inferior al dels homes, una diferència que s'amplia en el cas de les dones amb fills

El sou mitjà de les dones a Espanya és un 17% inferior al dels homes, i les mares encara guanyen un 5% menys que les que no ho són, segons un informe publicat per l'OIT

RedaccióActualitzat

El sou mitjà de les dones a Espanya és un 17% inferior al dels homes, segons un informe publicat per l'Organització Internacional del Treball (OIT) . La situació encara és pitjor per a les dones que tenen fills, que guanyen un 5% menys que les treballadores que no tenen criatures al seu càrrec.

Per primera vegada, l'Organització Internacional del Treball ha estudiat si la diferència de sous entre sexes es pot explicar a partir de factors objectius que determinen les capacitats de cada candidat al mercat laboral o si es tracta exclusivament de discriminació sexual.

El resultat és que, en el cas d'Espanya, si només es tinguessin en compte les capacitats i formació de cada candidat, independentment del seu sexe, la bretxa salarial seria favorable a les dones.

Segons Rosalía Vázquez, una de les autores de l'estudi, les dones espanyoles tenen més capacitat humana que els homes, pel seu nivell d'educació o per les hores treballades. Si s'atén a aquest índex, les dones haurien de cobrar un 2% més que els homes.

Es penalitza la maternitat

L'estudi de l'OIT també assenyala una bretxa salarial entre les dones que són mares i les que no. El document demostra que es penalitza la maternitat i, en canvi, els homes que són pares estan més ben considerats ja que es pensa que tenen un compromís més alt amb l'empresa.

A més, l'informe indica que com més fills tingui una dona, menys salari percebrà. I el fet de tenir o no tenir parella també és un factor a tenir en compte: les dones que afronten la maternitat en solitari estan més mal considerades laboralment.

L'OIT recomana l'adopció de polítiques socials que ajudin a reduir la bretxa salarial entre homes i dones. Demana que els estats protegeixin la maternitat, potenciïn la baixa per paternitat i augmentin la flexibilitat laboral per permetre a les dones exercir la seva maternitat amb igualtat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut