El doctor Eduard Estivill analitza el son amb un pacient que ha pernoctat durant una setmana en una unitat del son a Madrid. (Foto: EFE)
El doctor Eduard Estivill analitza el son amb un pacient que ha pernoctat durant una setmana en una unitat del son a Madrid. (Foto: EFE)
Madrid

El soroll que no desperta però que escurça la vida

Els desordres del son que estan provocats pel soroll són els responsables de diversos trastorns, des dels de tipus metabòlic a la hipertensió i problemes cardíacs, segons explica el doctor Eduard Estivill, conegut per les seves obres de divulgació sobre el son i la infància.

Actualitzat
L'expert explica que amb la contaminació acústica "el cos pot entrar en son però sense passar del son superficial" i afirma que "el pitjor és el soroll intermitent, com un cotxe en passar". Malgrat que el soroll no desperta l'afectat, "és la causa més freqüent de falta de descans a les grans ciutats". Estivill explica que aquests "microdespertars" produïts per "estímuls acústics que provoquen en el cervell el fenomen denominat 'arousal', que significa 'alerta'", fan que la persona passi d'un estat en fase profunda del son a un altre de més superficial en el qual no descansa.

Assenyala que hi ha diferents sensibilitats acústiques i que "se sap que el cervell és selectiu davant de diferents estímuls". El soroll es converteix en una cosa "selectiva" i ens hi podem acostumar, per exemple, com en el cas dels roncs d'una parella, que poden arribar a doblar el soroll recomanat en un dormitori, al voltant dels 50 decibels. En canvi, Estivill explica que "s'ha descrit que el cervell d'una mare amb un nounat sent abans els plors del nadó que el soroll d'una tempesta".

Independentment dels problemes que es poden associar al soroll, el doctor indica que alguns dels trastorns que pot provocar el desordre del son són trastorns metabòlics i en la regeneració de la pell, així com dèficit immunitari i altres mals físics.

Eduard Estivill rep aquest dissabte a Madrid el reconeixement per la seva feina de mans de l'Associació de Juristes contra el Soroll.


Les opinions que desperta el soroll


El soroll derivat del trànsit a Europa causa l'1,8% dels atacs cardíacs i provoca un de cada cent casos d'hipertensió, segons informa l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Fonts del Defensor de Poble indiquen que la contaminació acústica motiva unes 500 queixes anuals. Aquestes dades sustenten l'opinió de diversos experts, que consideren perjudicial el soroll per a la salut de les persones.

El president de Juristes contra el Soroll, Joaquín Herrera del Rey, ha explicat en declaracions a EFE que "falta claredat en les normes i es necessita que siguin menys tècniques". Ha fet saber que "els límits sonors haurien de ser més humanitaris" ja que, per exemple, "els ciutadans toleren millor el soroll del trànsit que el de l'oci, que és psicològicament menys acceptat".

Fonts de les associacions de veïns de Madrid asseguren que hi ha persones que "han hagut de marxar del Barri de les Lletres perquè, tot i ser una zona majoritàriament de vianants, no suportaven el soroll que ocasionava l'oci".

Herrera assegura que el sentit comú i el criteri d'un policia local seria suficient per "solucionar el 75% d'aquesta problemàtica al nostre país en donar la potestat als agents per propugnar mesures cautelars a partir de 5 decibels per sobre dels límits legals". Fins i tot aconsella: "No descarti vendre el seu pis si veu que la seva salut física es deteriora".
Anar al contingut