París

El socialista Michel Rocard demana un pacte amb el centrista Bayrou per evitar la victòria de Sarkozy

A mesura que s'acosta la primera volta de les eleccions presidencials franceses, també augmenten les pors dins del Partit Socialista. Ja arrosseguen l'experiència del 2002, quan no van aconseguir passar a la segona volta. Avui ha estat tota una personalitat dins les mateixes files socialistes, l'exprimer ministre Michel Rocard, que ha demanat un pacte immediat amb el centrista Bayrou per evitar que la situació es repeteixi.

Actualitzat
Aconseguirà Ségolène Royal imposar-se a la dreta francesa? A només nou dies de la primera cita amb les urnes, fins i tot alguns membres del seu partit ho dubten. És el cas de l'exprimer ministre socialista Michel Rocard.

Avui ha respost així quan li han preguntat sobre un possible pacte entre l'esquerra i el centre des d'avui mateix:"Hi estic d'acord, no veig una altra manera de guanyar Sarkozy. Per primera vegada, la suma dels vots de tota l'esquerra arriba només al 40%. I això ens fa més febles respecte a qualsevol esforç anterior. El que jo penso, i no només jo, perquè crec que tot França pensa el mateix, és que ella tindrà problemes per guanyar sola la segona volta."

Les declaracions han coincidit amb una nova enquesta, que gairebé ningú no s'ha atrevit a publicar a França. És la primera vegada que un sondeig elimina Ségolène Royal el 22 de maig i, a més, s'apunta una possible segona volta entre el conservador Nicolas Sarkozy i l'ultradretà Jean Marie Le Pen.

La direcció del Partit Socialista ha rebutjat tot acord amb el centre, però els moviments d'avui posen de manifest que el fantasma del 2002 continua estant molt present a França. En les eleccions presidencials de fa cinc anys, l'esquerra va quedar eliminada i els francesos van haver d'escollir entre la dreta i l'extrema dreta a la segona volta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut