Barcelona

El sindicat Metges de Catalunya suspèn les jornades de vaga previstes després de tancar un acord amb Salut i les patronals

El sindicat Metges de Catalunya ha desconvocat les dues jornades de vaga previstes per aquest mateix dimarts i per dimecres després d'arribar a un acord amb el Departament de Salut i les patronals. Membres del sindicat Metges de Catalunya han explicat a TV3 que s'ha arribat a un acord per crear el Consell de la Professió Mèdica, la taula vinculant que exigien com a espai de negociació propi i executiu per al col·lectiu. Després d'una reunió de més de quatre hores, l'acord ha tancat un conflicte que ha dut els hospitals catalans implicats a fer set jornades de vaga en les últimes sis setmanes i a anul·lar prop de 300.000 visites d'atenció primària i hospitalàries.

Actualitzat

Finalment ha estat possible l'acord entre el sindicat Metges de Catalunya, la Conselleria de Salut i la patronal sanitària per crear el Consell de la Professió Mèdica, un nou organisme permanent i executiu en què es debatran, d'una banda, el desenvolupament i organització de la professió mèdica i, de l'altra, tots els problemes derivats de l'exercici professional.

El president del sindicat, Albert Tomàs, ha assenyalat, moments després de signar l'acord, que és una fita històrica, ja que fins ara no existia a Espanya cap òrgan de negociació similar que permeti als metges dialogar directament amb patronals i administració sobre les qüestions laborals que afecten els facultatius.

Tot i que la notícia s'ha sabut poc després de les vuit del vespre, alguns hospitals catalans han estat alertats moments abans de la imminència de l'acord per tal que no anul·lessin les visites previstes per aquest dimarts i dimecres. El secretari general de Metges de Catalunya, Patricio Martínez, ha manifestat que la creació d'aquest Consell de la Professió Mèdica, principal reivindicació del sindicat en aquestes mobilitzacions, servirà a més perquè els facultatius "recuperin el plaer de ser metges" i per "dignificar la professió". En el consell, que estarà presidit per la consellera de Salut, Marina Geli, estaran representades les patronals, l'administració, els col·legis oficials de metges, les institucions acadèmiques més emblemàtiques, els metges en formació i les organitzacions sindicals.

A més, l'Institut Català de la Salut diu que en tres o quatre dies s'aconseguirà normalitzar l'atenció primària i ara la prioritat és reprogramar les consultes externes i les operacions ajornades perquè es puguin fer efectives abans del mes d'agost.

De moment ja s'han reprogramat el 70-80% de les consultes externes i el 50-60% de les intervencions quirúrgiques no urgents, segons el director de l'Institut Català de la Salut (ICS), Raimon Belenes, que ha explicat que el departament "reinjectarà en el sistema" una borsa econòmica equivalent al salari que han deixat de percebre els metges els dies de vaga, amb la finalitat que el sistema recuperi com més aviat millor la normalitat.

Abans d'aconseguir aquest acord, els metges han dut a terme en les últimes sis setmanes set jornades de vaga, que han tingut un seguiment massiu per part del col·lectiu i han obligat a anul·lar prop de 300.000 visites d'atenció primària i hospitalàries i a cancel·lar més de 6.000 intervencions quirúrgiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut