El Sindicat de Llogaters crida a la "negociació col·lectiva" amb els fons voltor

Calculen que només a Barcelona una vintena d'empreses han comprat uns 700 edificis sencers

RedaccióActualitzat

Un bon dia els 150 llogaters d'un bloc de Sant Joan Despí van rebre la notícia que el nou propietari, un fons d'inversió dels anomenats fons voltor, els apujava el lloguer entre un 40% i un 100%.

La majoria no s'ho podien permetre, i això els suposava haver de marxar de casa, un mètode que els afectats han viscut com un desnonament invisible. Ho ha explicat Julio Jiménez, llogater afectat d'aquest bloc:

"Joves plorant a les assemblees: "Què faré amb els meus fills, on els portaré, on aniré a viure?"... A Sant Joan Despí només hi ha 15 pisos per llogar i som 150 famílies. On anirem?"

 

Però no s'han resignat, s'han organitzat i amb l'assessorament del Sindicat de Llogaters estan intentant una mena de "negociació col·lectiva" amb la propietat, i no pis per pis.

Segons Marta Ill, portaveu d'aquesta associació de llogaters, és un cas que s'ha generalitzat:

"Ja podem desmentir d'arrel el mite del petit propietari: la gran majoria de casos que ens arriben al Sindicat de Llogaters són casos de propietat vertical i de grans propietaris. I això és molt important per entendre quin tipus de mobilització volem engegar i quina estratègia de lluita volem emprendre, que és la de negociació col·lectiva."

 


Notícia relacionada: Denuncien la pressió immobiliària a milers de llogaters al barri de Sant Antoni de Barcelona

Segons el Sindicat de Llogaters, en total hi ha uns 20 blocs que estan negociant amb els fons i societats immobiliàries a Barcelona i a l'àrea metropolitana, i en algun cas han aconseguit frenar pujades abusives.

Demanen a aquestes empreses, que habitualment són multinacionals connectades amb propietaris locals, que siguin responsables amb els seus inquilins.

 

Un mapa amb 700 finques de Barcelona

A través dels afectats, aquesta associació ha detectat que una vintena d'aquests fons voltor tenen gairebé 700 edificis sencers a tota la ciutat de Barcelona, i han elaborat un mapa amb informació detallada.

 

 

També han engegat una campanya amb el lema "Ens quedem" perquè els llogaters, davant una pujada de preus, no es rendeixin i marxin, sinó que intentin lluitar per un preu just. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut