Comunicat contundent del síndic de greuges, Rafael Ribó, contra l'actuació policial a Catalunya (ACN)
Comunicat contundent del síndic de greuges, Rafael Ribó, contra l'actuació policial a Catalunya (ACN)
Barcelona

El síndic de greuges veu una "immensa desproporció" en l'actuació policial

Rafael Ribó demana que les actuacions del govern espanyol respectin el codi de drets internacional i el marc legal establert a l'Estat democràtic i constitucional

RedaccióActualitzat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, demana al govern espanyol que "respecti el marc legal establert per l'Estat democràtic i constitucional", i veu una "immensa desproporció" en els escorcolls i detencions d'aquest dimecres a Catalunya.

En un comunicat, Ribò alerta de possibles noves agressions a drets fonamentals, i destaca que "són especialment greus les detencions de persones que s'han produït en el marc d'aquests escorcolls". Diu que "no s'ha oposat resistència", que "en alguns casos, es tracta de càrrecs i servidors públics" i que tot plegat ho considera desproporcionat.

El síndic reclama que les actuacions del govern de Rajoy respectin la legalitat tant espanyola com internacional. Ribó manté, però, que l'executiu del PP ha transgredit la Constitució espanyola amb el bloqueig dels comptes de la Generalitat, que "representa 'de facto' la suspensió de l'autogovern de Catalunya, en ignorar els mecanismes previstos de control de l'activitat dels òrgans de les comunitats autònomes i les formalitats legals necessàries per a l'ús del mecanisme extraordinari."

Sobre el registre en conselleries de la Generalitat, recorda que els ha ordenat el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, en el marc del cas que analitza unes declaracions de Santi Vidal, i a partir d'aquesta causa "s'ha acabat actuant de forma indiscriminada".

Ribó també ha vist transgressions de drets fonamentals en les inspeccions de locals de partits i d'impremtes a través de la Guàrdia Civil, i ha afirmat que "aquestes restriccions al dret de reunió i d'expressió" són especialment greus quan el col·lectiu afectat és la premsa. Considera que aquestes inspeccions no s'han fet respectant les possibles limitacions acceptades per la jurisprudència del Tribunal Europeu dels Drets Humans, clau en aquest assumpte.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut