Barcelona

El Síndic de Greuges responsabilitza Benestar i Família dels problemes en les adopcions al Congo

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha presentat un informe sobre el conflicte generat per les adopcions a la República Democràtica del Congo i la República del Congo. La conclusió és que els problemes que van afectar diverses famílies són responsabilitat de la Conselleria de Benestar i Família de la Generalitat, "com a autoritat competent". Entre les deficiències detectades en l'actuació de l'administració assenyala el fet d'acreditar una entitat col·laboradora d'adopció internacional de manera provisional per un país "sense plenes garanties d'adoptabilitat". Ribó ha qualificat de "sorprenent" aquesta decisió. Segons el Síndic, l'entitat col·laboradora que va tramitar les adopcions "no ho ha fet bé, però l'autoritat competent és Benestar i Família".

Actualitzat

Ribó no entén que Benestar i Família acredités de manera excepcional l'entitat col·laboradora Associació d'Adopció d'Infants del Congo al febrer del 2006 i mesos després, a l'agost, decidís retirar-li l'acreditació, "per raons que desconeixem". El Síndic ha explicat que Benestar i Família encara no ha facilitat els informes necessaris, tot i que "els hem demanat per escrit i en persona des de principis del setembre".

Una altra de les actuacions de la Generalitat que critica l'informe del Síndic és la decisió "precipitada" d'autoritzar el viatge de les set famílies adoptants al Congo a l'agost, mentre l'ADIC, ja suspesa com a entitat autoritzada, "segueix gestionant el tema amb la permissivitat de l'autoritat que l'ha suspès".

Ribó s'ha mostrat també sorprès que ningú de l'ICAA s'hagués traslladat a la zona amb anterioritat, quan "estem actuant en països molt problemàtics sobre els quals no hi havia experiència adoptant" i "l'ambaixador espanyol havia advertit des de finals del 2005 de les dificultats que podia haver-hi". En general, ha lamentat que no es fes "ús dels mecanismes de control com a garantia durant tot el procés".

Sobre el paper de l'ambaixada espanyola, Ribó ha aclarit que "només supervisa visats" i que el Síndic no té competències sobre això, motiu pel qual remetrà les queixes de tracte rebudes al Defensor del Poble. De la seva actuació, ha criticat que no expliquessin els motius pels quals es consideraven problemàtiques les adopcions als dos països.

El Síndic ha explicat que encara hi ha 31 famílies que tenen pendents de resolució expedients d'adopció a la República del Congo i la República Democràtica del Congo. D'aquestes famílies, ja s'ha enviat l'expedient al Congo de 18 i dues tenen fins i tot un nen assignat. De les altres 13 no s'ha enviat encara l'expedient a falta de documentació.

L'Institut Català d'Acollida i Adopció assegura que l'informe reforça la seva actuació

Glòria Langreo, la directora de l'Institut Català d'Acollida i Adopció, considera que l'informe del Síndic reforça l'actuació del Departament de Benestar i Família. La directora de l'ICAA ha recordat que la consellera Figueras ja va criticar aquesta assignació i que la institució permetés el viatge de les famílies, i que, precisament per això, es va destituir l'anterior directora, Rosa Maria Bertran.

La directora de l'Institut considera que no hi ha hagut manca de col·laboració amb el Síndic. Langreo ha explicat que el departament està gestionant directament els expedients pendents al Congo, encara que ha reconegut que Adic és l'encarregada de facilitar tota la documentació relacionada amb els expedients i n'ha de finalitzar la tramitació a causa de la "responsabilitat contractual" que l'uneix amb les famílies.

Anar al contingut