Barcelona

El síndic de greuges denuncia ocultació, errors i descoordinació en el cas dels Maristes

Després de reunir-se amb les administracions implicades, Rafael Ribó afirma que l'escola va amagar el cas i l'Ajuntament de Barcelona anuncia que demanarà la retirada del concert als Maristes

RedaccióActualitzat

Tant el síndic de greuges, Rafael Ribó, com l'Ajuntament de Barcelona han estat contundents aquest dimarts a la tarda després de la reunió de les administracions responsables per analitzar el cas d'abusos sexuals al centre dels Maristes de Sants-les Corts. La reunió, promoguda pel síndic, ha servit perquè les administracions reconeguessin que no van actuar correctament.

El síndic, però, ha estat més clar i ha afirmat que el protocol contra els abusos a menors no s'ha aplicat en el cas dels Maristes, a causa d'una cadena d'ocultacions i d'errors, i que la descoordinació entre administracions ho va agreujar. Segons el síndic, la fiscalia hauria d'haver actuat d'ofici quan la justícia va arxivar una denúncia l'any 2011 i els Mossos n'haurien d'haver informat la Direcció General de la Infància i l'Adolescència. Però, sobretot, ha responsabilitzat l'escola:

"L'escola no va comunicar ni al Departament d'Ensenyament, ni a l'òrgan que té l'encàrrec de protegir els menors a Catalunya, que és la DGAIA, el que havia passat. L'escola va ocultar, primer a les autoritats amb responsabilitat sobre el tema i, en segon lloc, a la mateixa comunitat educativa, el problema amb què s'havien trobat."

En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que demanarà la retirada del concert educatiu d'aquest centre dels Maristes si finalment es demostra que no va complir amb els requeriments establerts pels protocols d'actuació en casos d'assetjament i abusos a menors.

Ribó ha acusat també la Conselleria d'Ensenyament de passivitat, perquè considera que no ha fet prou difusió del protocol ni tampoc prou formació als professors. Aquest protocol es va fer l'any 2006, després de l'anomenat "cas Alba", com una eina per detectar abusos. Segons va explicar el mateix síndic dos anys després, el protocol va aconseguir reduir força els casos d'abusos a infants.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut