El Síndic de Greuges demana a catorze ajuntaments la regulació del soroll de les campanes

Recomana als consistoris que prenguin les mesures necessàries per garantir el dret al descans de la població i evitar les molèsties

Actualitzat

El toc de les campanes de les esglésies és una pràctica tradicional pròpia, arrelada més enllà de l'àmbit religiós, però, tot i això, el Síndic alerta que la llei de protecció contra la contaminació acústica no la preveu com una excepció. Per això, el Síndic s'ha adreçat a catorze municipis, reforçat amb una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que legitima la supressió del toc en horari nocturn. Són Tordera, Barcelona, Palafolls, Montesquiu, Garidells, el Papiol, Torroella de Fluvià, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires, Arenys de Mar, Rabós, Castellfollit de Riubregós, Falset i Olesa de Bonesvalls.

El document que Rafael Ribó ha fet arribar a cada consistori recomana que segueixin l'exemple de Girona, on, a la nit, el campanar emmudeix. Tots els casos s'han tramitat per les queixes que l'oficina ha rebut de veïns d'aquests pobles, i, en la seva resposta, el que el síndic demana és que n'atenuïn el so o bé les facin callar del tot. A més, el document proposa que es faci "un treball de diàleg, participació i informació entre la població per assolir la màxima legitimació i acceptació de les mesures que es puguin acordar".

A Girona, des de dimecres, les campanes han deixat de sonar a la nit. La decisió s'ha pres a instàncies d'un hotel del centre històric que es queixava perquè els clients no podien dormir bé. Aquests últims dies, hi ha hagut molta controvèrsia a la ciutat per aquesta iniciativa.

Consistoris com el de Tordera ara faran proves de sonometria en diferents hores del dia i la nit i, en cas que se superin els decibels establerts, abaixarà el volum del toc de les campanes, però en cap cas es planteja que deixin de sonar. A Montesquiu, una altra de les poblacions on s'ha adreçat l'informe del Síndic, l'Ajuntament ja ha fet les sonometries i ha comprovat que sobrepassen el volum recomanat i ara han de decidir què faran. Es plantegen o bé no fer el doble repic de campanes a la nit, o bé emmudir-les.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut