La ratafia que Torra ha regalat a Sánchez és d'edició limitada (EFE)
La ratafia que Torra ha regalat a Sánchez és d'edició limitada (EFE)
Madrid

El simbolisme de la ratafia que Torra ha regalat a Sánchez

El president ha triat un licor que és símbol d'acord i una marca que recull fons per combatre la MAT

RedaccióActualitzat

Un dels regals que el president de la Generalitat ha fet al cap del govern espanyol en la reunió a La Moncloa ha estat una ampolla de ratafia. La decisió ve acompanyada de simbolisme perquè hi ha una teoria que vincula aquest licor d'herbes a la manera de segellar un pacte.

Segons la Confraria de la Ratafia, una entitat que promociona Santa Coloma de Farners com a capital d'aquesta beguda, el nom vindria del llatí "pax (o res) rata fiat", que significa "queda signat". L'expressió s'utilitzava davant d'un notari en signar un afer públic abans de fer un brindis. Dit d'una altra manera, era la via per ratificar un acord.

Altres filòlegs, en canvi, hi veuen un mot d'origen crioll, de les Antilles Franceses, on els indígenes anomenaven "tafia" els roms macerats amb fruits.

En el cas de Quim Torra i Pedro Sánchez, no s'ha segellat cap pacte però sí que s'ha reobert la porta del diàleg entre les dues institucions.

Una marca singular

Torra ha escollit la marca Corriols, una ratafia singular, no només perquè és d'autor, sinó perquè recull fons per lluitar contra la línia de molt alta tensió (MAT) a les comarques de Girona i fer accions per un nou model energètic.

Aquest licor s'elabora amb nous verdes i més de 50 herbes remeieres de la zona de Sant Pere Cercada i les Guilleries. Es fa seguint una recepta tradicional que la mestra ratafiaire Anna Selga va obtenir d'un estudi d'etnobotànica de les Guilleries, segons explica la marca al seu web.

La tria no és estranya si tenim en compte que el president Torra és un gran aficionat a la ratafia, com va demostrar fa uns dies en un taller de la Confraria de la Ratafia. Aleshores, va parlar de la ratafia com un element de "paisatge, tradició, records, cultura, un lligam entre la terra i la gent que vivim en aquesta terra". A les xarxes socials, Torra ha deixat constància diverses vegades d'aquesta afició:

 

 

 

 

Una de les vegades que en va fer difusió va ser la tarda del 21D, data les últimes eleccions al Parlament. Justament, la marca triada era la mateixa que ha regalat a Sánchez:

 

 

Es pot deduir, per tant, que la ratafia ha acompanyat Torra en algunes dates clau de la política catalana dels últims temps. Ara pot afegir a la llista la seva primera visita a La Moncloa com a 131è president de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Quim TorraPedro SánchezProcés catalàJxCatPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut