El sí guanya amb el 90% el referèndum, amb més de 2,2 milions de paperetes comptades

El govern diu que s'ha votat "amb enormes dificultats" i, en condicions normals, els experts afirmen que s'hauria pogut arribar a una participació del 55%

RedaccióActualitzat

El sí guanya amb el 90% dels vots en un referèndum "d'enormes dificultats", segons la Generalitat. El portaveu del govern, Jordi Turull, ha donat les xifres de l'1-O amb 2,2 milions de paperetes comptades:

Vots del sí: 2.020.144, el 90,09%

Vots del no: 176.566, el 7,8%.

En blanc 45.586, el 2,02%

Nuls: 20.129 vots, el 0,8%.

Vots totals: 2.262.424

Turull ha explicat que aquestes xifres encara no són definitives: falten uns 15.000 vots per comptar. El percentatge dona més de cent, perquè s'ha de tenir en compte que en el recompte final s'han d'excloure els vots nuls.

El govern ha donat dades absolutes, que corresponen a una participació del 42%. El portaveu ha explicat que, en condicions normals, els experts els diuen que s'hauria pogut arribar a una participació del 55%.

Turull ha remarcat que les paperetes comptades no inclouen, obviament, les paperetes requisades, que no se sap quantes poden ser. El portaveu ha fert servir l'expressió "vots robats per la policia".

Aquestes xifres, suposen uns 80.000 vots menys vots que els de la consulta del 9-N, que es va produïr en unes circustàncies totalment diferents. Llavors, els vots del sí van ser 1.897.274.

"Enormes dificultats"

Al vespre, el govern havia explicat que les persones que s'havien mobilitzat eren al voltant de tres milions de persones. No totes han pogut votar. De fet, Turull ha destacat que hi ha hagut 400 escoles que no han obert o han estat clausurades, que representaven 777.000 votants. El cens total a Catalunya és de 5,3 milions d'electors.

Turull ha reconegut els problemes de la jornada per l'actuació policial, però ha remarcat que el referèndum s'ha pogut fer:

"S'ha votat amb enormes dificultats, però el referèndum s'ha celebrat. S'ha passat del 'votarem' a l''hem votat'."

El portaveu del govern ha agraït, un cop més avui, la fermesa de la ciutadania que ha decidit anar a votar. També ha mostrat el seu "afecte i suport" a les 844 persones que "han estat agredides". Diu que s'han presentat 73 denúncies contra la "violència embogida de l'Estat".

"Una realitat que interpel·la tothom"

Ha acompanyat al conseller Turull en aquesta última intervenció del 1-O el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva.

Romeva ha dit que avui s'ha viscut una realitat que interpel·la tothom, al conjunt de la Unió Europea:

"Tothom ha vist que en un costat hem tingut la violència i, per tant, la vergonya, i a l'altre costat hem tingut la democràcia i, per tant, la dignitat. Aquesta és una elecció fàcil de fer que demanem que es faci tant per part de les institucions europees com per part dels diferents governs dels països que avui volen i clamen per construir un món molt més obert i democràtic."

Romeva ha recordat que els catalans són ciutadans de la Unió Europea i ha demanat que les institucions donin respost al que han vist avui.

Junqueras ha reiterat la proclama de Puigdemont afirmant que Catalunya s'ha guanyat el dret a ser un estat independent. Sobre el que ha passat aquest diumenge de referèndum, s'ha fet una pregunta retòrica: "Quantes democràcies coneixen que robin urnes?"

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut