La mobilització ha concentrat milers de persones als carrers de Bangkok. (Foto: Reuters)
La mobilització ha concentrat milers de persones als carrers de Bangkok. (Foto: Reuters)
Bangkok

El Senat tailandès rebutja una llei d'amnistia que havia encès els ànims dels ciutadans

Milers de tailandesos han sortit als carrers de Bangkok contra la llei d'amnistia que pretén aprovar el govern i que permetria "blanquejar" els expedients de polítics i activistes condemnats des del 2004. Entre ells hi hauria Thaksin Shinawatra, exprimer ministre i germà de l'actual líder del govern tailandès.

RedaccióActualitzat

Desenes de milers de persones han sortit als carrers de la capital tailandesa per protestar contra el projecte de llei d'amnistia del govern de la primera ministra, Yingluck Shinawatra. La proposta és polèmica perquè permet l'amnistia a desenes de polítics i activistes condemnats o acusats des de l'1 de gener del 2004 fins a l'agost passat. Exclou, però, els acusats per delictes contra la monarquia.

L'oposició ha donat suport a les mobilitzacions. Denuncien que la llei pretén "blanquejar" els abusos comesos en el passat i permetria el retorn de Thaksin Shinawatra, exprimer ministre tailandès i que actualment és a l'exili. Thaksin Shinawatra, pròfug de la justícia, està condemnat a dos anys de presó per malversació i és germà de l'actual primera ministra.

"No aturarem les protestes. Continuarem fins que el govern retiri la llei d'amnistia", ha afirmat l'exviceprimer ministre Suthep Thaugsuban, des d'un escenari al mig de la marxa. Suthep, del Partit Demòcrata, ha anat més enllà i ha instat la població a la desobediència civil i a no pagar impostos a l'executiu, a qui acusa de trair el país.

Grups de suport a Yingluck i Thaksin Shinawatra també s'oposen a la llei. La facció dels "camises vermelles" considera que la norma deixaria impunes les morts de desenes de manifestants durant les protestes de 2010, dissoltes per l'exèrcit.

La pressió als carrers hauria donat els seus fruits. El Senat ha rebutjat la llei d'amnistia. La decisió s'ha pres per unanimitat dels 141 membres de la cambra alta tailandesa. El projecte de llei serà enviat ara al Congrés, que hi havia votat a favor l'1 de novembre, aixecant la indignació ciutadana.

 

 

Anar al contingut