El Senat, les pensions, la participació, el referèndum i un nou estatut centren el debat de la campanya

Actualitzat

PSC i PSOE

Pedro Sánchez ha participat aquest dimecres en un acte electoral al centre de Madrid, on ha repartit propaganda electoral. El candidat socialista ha insistit que cal una reforma constitucional per fer front al desafiament independentista i a la crisi de convivència que hi ha a Catalunya. Sánchez també ha dit que, a diferència d'altres forces, que només busquen fer mal al PSOE, els socialistes són els únics que poden oferir un canvi real a Mariano Rajoy.

"Fem que el nostre vot sigui útil, votant i donant suport a l'únic partit que és capaç de posar fi a quatre anys més de resignació i de Rajoy, i aquest partit és el Partit Socialista Obrer Espanyol."

En una trobada amb entitats d'atenció a la infància, Meritxell Batet, número 2 a la llista del PSOE per Madrid, ha reclamat un ingrés mínim vital per a les famílies amb risc de pobresa. La solució per a Catalunya, segons els socialistes, també és un nou estatut.

"La reforma de la Constitució la sotmetrem a votació, perquè se sotmetrà a votació. També sotmetrem a votació un nou estatut d'autonomia que respongui a aquest nou marc constitucional, on també tots els catalans i catalanes estaran cridats a les urnes."

         

PP i PPC

Mariano Rajoy ha estat poc temps a Palma, el suficient per fer un míting curt davant de 200 persones davant de la catedral. Rajoy ha dit que no donarà suport a l'ecotaxa, un projecte del nou govern balear.

"No m'agraden les ecotaxes, crec que no s'hi guanya res, penso que és una equivocació. És un problema de donar un missatge positiu, un missatge als que vénen de fora, als que aporten molt també al nostre país, als turistes."

Jorge Fernández Díaz ha dit que el trasllat del Senat a Barcelona que proposen els socialistes no posarà fi a la reivindicació independentista.

"Si el problema que té Catalunya se solucionés portant el Senat a Barcelona, no triguem ni 24 segons a fer-ho."

 

Democràcia i Llibertat

Francesc Homs ha entrat una estona a l'aula per impartir una classe magistral sobre les pensions i deixar molt clar que només una Catalunya independent les podrà garantir.

"Per raó de la capacitat que tenim de generar riquesa, de crear condicions per al creixement i de crear llocs de treball òbviament que les pensions estarien més garantides que ara. Això és de manual; negar això és com negar la força de la gravetat."

En la mateixa línia, Neus Munté s'ha queixat dels que diuen que sortir d'Espanya significaria perdre les pensions.

"És un discurs indecent que l'hem sentit al llarg dels últims mesos, que el continuem sentint ara, perquè vol inocular el virus de la por."

Homs no veu la fi del bipartidisme per enlloc; la revolució la portarà, ha dit, la independència.

"Perquè el que se'ns ofereix per part d'alguns en aquestes eleccions, ja ho veieu, és canviar el PP per Ciutadans i el PSOE per Podem. És que acabarem amb el mateix bipartidisme, alguns diuen: és que s'acabarà el bipartidisme! Què carai, és el mateix de sempre!"

La solució, insisteix, no és un referèndum promès per Podem.  

 

Unió

Duran no és partidari de portar el Senat a Barcelona. Ningú no ho demana i, segons el candidat d'Unió, tampoc resoldria cap dels problemes que Catalunya té plantejats en aquests moments. La seva proposta és clara.

"O tancar-lo, o fer un autèntic Bundesrat, és a dir, una cambra de representació territorial amb presència dels governs de les diverses comunitats autònomes. Portar-lo a Barcelona, sincerament, no em sembla una idea ni original ni pràctica ni té cap sentit  ni dóna cap satisfacció. Això no és el que espera Catalunya d'Espanya."

 

En Comú Podem

Per Xavier Domènech, la seva majoria absoluta seria l'única manera que hi hagués un referèndum i que fos clar.

"Jo crec que la pregunta no pot ser cap altra que una pregunta clara i binària; ni preguntes arbre, que és el que ja vam tenir en el cas del 9-N, ni preguntes extremadament complexes; és a dir una pregunta que sigui sí o no. Però feta amb un debat que sigui real."

 

Esquerra

Joan Tardà ha avisat els independentistes que el procés quedaria afeblit si aquí guanyés Ciutadans.

"Si guanyés Ciutadans significaria una distorsió, no determinant, no absoluta, però significaria una distorsió en aquest procés. Que ara em vingui un patriota a dir-me que està cansat... Doncs si està cansat que reposi, però el dia 20 de desembre, a votar."

 

Ciutadans

En una plaça de Granada, Albert Rivera ha dit que Zapatero i Sánchez han deixat en ruïnes l'edifici del PSOE que va construir Felipe González. I ha emulat Pablo Iglesias i el seu crit de guerra.

"Si podem rescatar els bancs, podem rescatar famílies i emprenedors d'aquest país; sí que es pot."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut