Washington

El Senat dels EUA dóna suport a l'aprovació de la reforma sanitària d'Obama

El Senat dels Estats Units ha aprovat en primera votació la reforma sanitària que impulsa el president dels Estats Units, Barack Obama. Per 60 vots a favor i 40 en contra, la iniciativa fa un primer pas, evitant el bloqueig dels republicans, i s'obre la porta perquè el text sigui adoptat d'aquí a Nadal. El document que ha vist la llum verda amplia la cobertura a més de 30 milions de nord-americans que no tenen assegurança mèdica. A més, també preveu disminuir el cost de la sanitat. Si el Senat aprova el text, previsiblement dijous a la matinada, la vigília de Nadal, s'haurà de fusionar amb el que ja ha aprovat la Cambra de Representants. La reforma sanitària és un dels projectes més importants en política interna del mandat d'Obama.

Actualitzat
El Senat dels EUA ha deixat via lliure a l'aprovació de la reforma sanitària de Barack Obama. El "sí" de la Cambra Alta per 60 vots a favor i 40 en contra no només ha evitat el veto de l'oposició republicana, sinó que anticipa que finalment el pla rebrà el vistiplau definitiu abans del Nadal.

El principal assessor polític de la Casa Blanca, David Axelrod, ha declarat que el pla és un gran pas endavant, "està a anys llum de com estàvem fins ara i podrà millorar-se en el futur".

La versió que ha d'aprovar abans de Nadal el Senat dóna cobertura mèdica a més de 30 milions de persones que fins ara no en tenen, però ha eliminat la creació d'una opció pública, una assegurança sanitària pública que competís amb el sector privat. A canvi, com a gran innovació es prohibeix a les asseguradores rebutjar donar cobertura als que ja pateixin malalties. La prohibició tindrà efecte immediat per a nens i s'estendrà a tota la població pel 2014. A més, també es posen més límits als beneficis d'aquestes companyies. Amb tot, el pla exclou finalment donar cobertura als immigrants il·legals.

Un cop que el Senat aprovi la seva versió definitiva, la reforma sanitària caldrà harmonitzar-la amb la versió que ja va aprovar la Cambra de Representants el mes passat  -cosa que s'espera que passi amb rapidesa- abans que s'enviï el projecte de llei a la Casa Blanca per a la seva entrada en vigor.
Anar al contingut