Washington

El Senat dels Estats Units dóna el vistiplau al projecte de llei per reformar el sistema financer

Més controls per Wall Street. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha aconseguit un gran triomf polític amb l'aprovació per part del Senat de la seva reforma financera. Per 59 vots a favor i 39 en contra, la cambra alta ha aprovat la reforma de Wall Street impulsada pel president. Es tracta d'un seguit de mesures que volen garantir més control i transparència de les finances, per evitar que es repeteixi la crisi de la tardor del 2008. El projecte de llei, que ara ha de passar a la Cambra de Representants, preveu la creació d'un consell de supervisió de l'estabilitat financera que eviti situacions de risc.

Actualitzat
El projecte de llei aprovat pel Senat inclou la majoria de les mesures proposades per l'administració de Barack Obama i suposa una reforma important de les normes financeres del país. Per evitar noves situacions com les del 2008, la llei modifica la regulació del mercat hipotecari, de les firmes financeres i de les targetes de crèdit. A més, reforça el paper supervisor de les agències estatals.

El projecte crea una nova oficina de protecció al consumidor en el si de la Reserva Federal. També dóna autoritat a les agències reguladores per intervenir i desmantellar grans entitats financeres, un procés que pretén evitar fallides desordenades com la del banc d'inversió Lehman Brothers, que va estar a punt d'enfonsar el sistema financer mundial el setembre de 2008

La reforma estableix, a més, un consell regulador, compost per nou membres i presidit pel secretari del Tresor, per elevar la coordinació entre les agències i vigilar els perills al sistema financer.

Satisfacció presidencial

El president Barack Obama ha valorat molt positivament des de la Casa Blanca el pas del Senat. Assegura que el projecte inclou "més protecció per als consumidors" a l'hora que "protegeix l'economia i enforteix el sistema financer".

Obama assegura que "gràcies a la reforma financera, el poble nord-americà no haurà de tornar a pagar els plats trencats pels errors de Wall Street". Tot i això, mira de tranquil·litzar les entitats financers assegurant que la mesura "no busca castigar als bancs, sinó protegir les persones" de crisis com la del 2008.

Preocupació per l'euro

Als Estats Units també hi ha preocupació per la crisi de l'euro. El secretari del Tresor, Timothy Geithner, ha anunciat que visitarà Alemanya i el Regne Unit abans de finals de maig. Geithner s'entrevistarà amb els màxims responsables financers dels dos països. El responsable econòmic del gabinet d'Obama vol demanar a Londres i Berlín mesures coordinades a Europa per assegurar l'estabilitat financera de la zona euro.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut