Brasília

El Senat del Brasil aparta Dilma Rousseff de la presidència del país

La cambra alta ha aprovat sotmetre a judici polític a la presidenta del Brasil després d'una sessió maratoniana de 20 hores

RedaccióActualitzat

Dilma Rousseff ha de deixar la presidència del Brasil perquè la majoria dels senadors han votat a favor de la seva destitució. El Senat ha aprovat sotmetre a judici polític a la mandatària i l'ha apartat del càrrec per a un període de mig any, el temps màxim perquè acabi el procés. Durant aquest temps ocuparà la presidència del país el seu vicepresident, Michel Temer. En la votació electrònica, 55 senadors hi han votat a favor i 22 en contra. N'hi havia prou amb majoria simple. Ha estat una sessió maratoniana de 20 hores. Aquesta decisió posa fi a 13 anys al poder del govern d'esquerres Partit dels Treballadors.

 

Roussef ja ha rebut la notificació de la decisió del Senat i, per tant, ha quedat oficialment suspesa del càrrec. Aquest mateix dijous, Rousseff s'adreçarà al país abans de deixar el palau presidencial de Planalto. El seu substitut, Michel Temer, presentarà tot seguit el seu govern.

Molts dels senadors que han intervingut en la llarguíssima sessió han explicat que la seva decisió favorable a l'"impeachment" respon al cas de corrupció de Petrobras, la greu crisi econòmica del país o l'incompliment de Rousseff de les seves promeses de campanya.

A les últimes hores, Rousseff havia decidit recórrer davant del Suprem la votació, en un intent desesperat per aturar l'"impeachment". Però la presidenta ja ha accelerat el trasllat de les seves pertinences personals que hi ha al palau presidencial.

La presidenta denuncia que el judici polític és il·legal i un "cop d'Estat", i ha promès batallar fins a l'últim minut. El seu govern va apel·lar aquest dimarts al Suprem Tribunal Federal. "No renunciaré, això mai ha passat pel meu cap", va subratllar la presidenta en un discurs.

Ja fa temps que el Brasil està immers en una greu crisi econòmica i també política, amb diversos casos de corrupció, entre els quals el del saqueig de la petrolera pública Petrobras. Tot això quan el país es prepara per ser el gran aparador del món amb els Jocs Olímpics de Rio d'aquest estiu.

Manifestacions al carrer

Aquesta mitjanit, la policia de Brasília ha detingut un home sospitós de llançar pedres contra els agents durant la manifestació de partidaris de Rousseff. Les forces de seguretat han llançat gasos lacrimògens per dispersar els manifestants. Unes 5.000 persones s'han concentrat al centre de la capital brasilera, 4.000 favorables a la destitució de la presidenta i un miler, partidaris de la mandatària, segons fonts policials. Durant la matinada, la xifra de concentrats ja era només d'uns centenars.

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut